Řekněme si to na rovinu: Střeva jsou pro zdraví člověka zásadní. Jejich funkce nespočívá jen v trávení, ale je to také největší imunitní orgán našeho těla. Správné bakteriální osídlení střev nás chrání před infekcí a je i důležitým zdrojem některých vitamínů. Ale jak je to vlastně s těmi bakteriemi?
Bakterie – dobré, nebo špatné?
Každý živočich má přirozené bakteriální osídlení neboli mikroflóru, a to i tehdy, když je zcela zdravý. Bakterie najdeme na kůži a na některých sliznicích, vně i uvnitř našeho těla. Ve střevní mikroflóře žijí různé druhy bakterií, a to i takové, které by samy o sobě mohly být nebezpečné. Pokud jsou ale v rovnováze a zdravě si konkurují s jinými druhy, vůbec člověku neškodí. A právě rovnováha je velmi důležitá.
Jak udržet mikroflóru v rovnováze?
Bakteriální flóra člověka se stále vyvíjí a proměňuje a velký vliv na ni má zejména naše strava. Prakticky každá potravina přináší s sebou do trávicího traktu nějaké bakterie a některé z nich podporují jejich množení nebo mu brání. Každému druhu se daří v jiném prostředí, proto bychom měli dbát na vyváženou stravu a dát prostor i složkám, které k rovnováze v našich střevech přispívají. Jedná se o kysané mléčné výrobky – živé jogurty, zákysy, kefíry apod. Pro ty, kdo trpí alergií na mléko, jsou pak vhodné farmaceutické probiotické přípravky.
Zkuste prebiotika!
Bakterie mléčného kvašení pomáhají nastolit a udržet rovnováhu mezi obyvateli našich střev. Chceme-li, aby se jim u nás dařilo, musíme je krmit, a to látkami, které se nazývají prebiotika. Jedním ze základních prebiotik je laktulóza. Je to cukr, který my využívat neumíme, proto ho bakteriím „nesníme“. Ve vyšších dávkách má šetrný projímavý účinek a je registrovaným léčebným přípravkem.
Laktulózu ale můžete užívat i v nižších dávkách pro podporu zdravého střevního osídlení nebo pro změkčení stolice.
Pokud jste se tedy rozhodli dopřát na jaře svým střevům nadstandardní péči, zkuste probiotickou kúru a laktulózu. Budete se divit, jak to funguje!
(pez)
Zdroj:
http://www.gutmicrobiotaforhealth.com
Tabatabaie F., Mortazavi A. Influence of Lactulose on the Survival of Probiotic Strains in Yoghurt. World Applied Sciences Journal, 2008, 3 (1): 88–90.