Dopřejte si flavonoidy pro zdraví: citrusy jsou jich plné!
Flavonoidy, bioflavonoidy, někdy také označované jako vitamin P, jsou velkou skupinou látek obsažených v rostlinách. Kromě různých druhů ovoce a zeleniny a často zmiňovaných citrusových plodů se s nimi můžeme setkat v ořeších, obilovinách, koření, ale i ve víně a v čaji.
Látky tělu prospěšné
Flavonoidy mají celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Z vědeckých prací vyplývá, že dokážou bojovat proti alergiím a zánětům, rozšiřují cévy a jsou dokonalými antioxidanty. Výzkum se věnuje i jejich možným protirakovinným účinkům. Schopností diosminu, hesperidinu a rutinu snižovat křehkost kapilár, zlepšovat mikrocirkulaci a zvyšovat napětí cévní stěny se využívá v podpůrné léčbě křečových žil a hemoroidů.
Hesperidin
Flavonoid obsažený převážně v citrusových plodech. Zvyšuje napětí žilní stěny a zlepšuje mikrocirkulaci. Díky tomu se používá při léčbě chronické žilní nedostatečnosti, hemoroidů i jako prevence žilních trombóz.
Diosmin
Druhý nejčastější flavonoid je rovněž obsažen v citrusových plodech. Zvyšuje napětí žilní stěny a mikrocirkulaci. Redukcí oxidačního stresu chrání krevní vlásečnice. V kombinaci s hesperidinem se používá v léčbě projevů žilní nedostatečnosti nebo hemoroidů a zkoumá se i jeho možný pozitivní účinek na krvácející dásně.
Koncentrace flavonoidů v jednotlivých citrusových plodech se může významně lišit. Nejvíce jich najdete v plodech:
- citronovníku (Citrus limon) – přibližně 20 mg ve 100 ml šťávy,
- pomerančovníku čínského (Citrus sinensis) – přibližně 15 mg ve 100 g čerstvého ovoce,
- mandarinky obecné (Citrus reticulata) – přibližně 20 mg ve 100 g čerstvého ovoce a 50–100 mg ve 100 g sušené kůry,
- tangoru (hybrid pomerančovníku a mandarinky) – přibližně 15 mg ve 100 g čerstvého ovoce.
Další známé a často konzumované citrusové plody – pomelo (Citrus grandis) a grapefruit (Citrus paradisi) – obsahují jen malé množství hesperidinu (přibližně 4 mg ve 100 g čerstvého ovoce).
Naproti tomu hybridy odvozené od pomerančů – divoký pomeranč (Citrus aurantium), bergamot (Citrus bergamia) a chinotto (Citrus myrtifolia) – hesperidin prakticky neobsahují (4,7 mikrogramu ve 100 g čerstvého ovoce).