Dlouhodobě nemocní potřebují ve svém jídelníčku více bílkovin (proteinů)
Naše tělo potřebuje bílkoviny především k výstavbě svalové tkáně. Dostatečný příjem bílkovin je nezbytný zvlášť v období nemoci nebo rekonvalescence. U některých onemocnění, po operacích a při dlouhodobém pobytu na lůžku se může potřeba bílkovin až zdvojnásobit. V mnoha případech je nutné se ve stravě soustředit na dostatečný příjem bílkovin.
Naše tělo potřebuje bílkoviny především k výstavbě svalové tkáně. Dostatečný příjem bílkovin je nezbytný zvlášť v období nemoci nebo rekonvalescence. Zdravý člověk potřebuje přibližně 1 g bílkovin na 1 kg své váhy (například muž vážící 70 kg denně potřebuje cca 70 g bílkovin).
U některých onemocnění, po operacích a při dlouhodobém pobytu na lůžku se může potřeba bílkovin až zdvojnásobit. V mnoha případech je nutné se ve stravě soustředit na dostatečný příjem bílkovin. Zejména tehdy, pokud trpíme chronickým onemocněním, při kterém hrozí úbytek hmotnosti. Naše tělo potřebuje protein ke zvládání nemoci, ale i k výstavbě svalové tkáně. Nedostatek bílkovin negativně ovlivňuje celkovou sílu a odolnost organismu, prodlužuje hojení ran a narušuje imunitu.
Užitečné tipy na nenásilné dodání bílkovin do vašeho jídelníčku:
- Do přibližně poloviny litru plnotučného mléka přidejte 2 až 4 lžíce mléčného prášku. Můžete jej použít při vaření polévek, omáček, mléčných pudinků, kaší a nebo rozpuštěným jednoduše zalít a obohatit snídaňové cereálie.
- Bramborovou kaši, dušenou zeleninu či maso si posypte nastrouhaným sýrem.
- Do vločkové kaše, k ovoci či do krémových polévek přidávejte smetanu.
- Používejte máslo – na pečivo, brambory, zeleninu, krekry.
- Nezapomínejte na kvalitní maso, vajíčka a luštěniny, které mají rovněž vysoký obsah bílkovin (proteinů).
Chytré proteinové doplňky
Mezi potraviny obsahující bílkoviny patří nejen mléko, smetana, šlehačka a sýry, ale i přípravky tekuté výživy (například Nutridrink), které mají dokonce 2 až 3x vyšší obsah bílkovin než mléko. Ty lze použít jako náhražku (či doplněk) samotného mléka. Tyto přípravky lze konzumovat samostatně nebo přidat do vašeho jídla. Nejen že zvýšíte obsah bílkovin v daném jídle, ale budete překvapeni i příjemnou chutí.
Jezte častěji potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Do denního jídelníčku zařaďte potraviny s vysokým obsahem bílkovin alespoň dvakrát denně. Pochutnávejte si na mase, rybách, vajíčkách, sýrech či fazolích. A po obědě nezapomeňte na dezert. Během dne zařaďte mezi hlavní jídla také menší svačiny. Nutridrink Protein je velice vhodné podávat mezi jídly, jedna malá lahvička dodá vašemu tělu 20 g bílkovin.
Pokud nemáte chuť na pevnou stravu, zkuste aspoň něco malého. Může to být i sklenice plnotučného mléka, horká čokoláda se smetanou či krémová polévka obohacená Nutridrinkem Neutral. Pokud máte k dispozici ovoce, zkuste koktejl s přidáním kteréhokoliv Nutridrinku. Vězte, že i malé porce během dne vás posílí a dodají energii na boj s nemocí.
(skl)
Zdroj: Tips for a High Protein High Calorie Diet