Dieta pro silné kosti
Správná strava je při osteoporóze jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících úspěch léčby. Je důležité, aby byla vyvážená, obsahovala dostatek bílkovin a také dostatek kalorií.
Nejdůležitější složkou pro stavbu zdravých a silných kostí je vápník. Pokud se stravujete opravdu vyváženě, obvykle dodáte tělu vápníku dostatek. V určitých obdobích života je však nutné přijímat vápníku více než obvykle – sem patří hlavně těhotenství, období růstu během dětství a dospívání a zejména stáří při onemocnění osteoporózou.
Přinášíme vám několik tipů, jak do jídelníčku zařadit co nejvíce potravin s obsahem vápníku, recepty a také tabulku potravin s obsahem vápníku, podle níž si můžete svůj jídelníček plánovat.
Připomínáme, že při onemocnění osteoporózou byste měli přijmout každý den asi 1300 mg vápníku.
Kuchařské tipy s vápníkem
- S jídlem vždy vypijte sklenici mléka.
- Přidávejte trochu mléka či jogurtu do polévek.
- Vybírejte si potraviny bohaté na vápník, například brokolici, ořechy.
- Do salátu připravujte jogurtové zálivky.
- S rybou nebo se zeleninou servírujte bešamelovou omáčku.
- Do polévek sypte strouhaný sýr.
- Ke svačině jezte lehká jídla, například sušené meruňky, nízkotučné sýry.
- Přidávejte strouhaný sýr k pečivu.
- Syrovou zeleninu můžete servírovat s jogurtovými zálivkami.
- Brambory přelévejte jogurtem a sypte pažitkou nebo strouhaným sýrem.
- Dopřejte si rychlý mléčný koktejl smícháním mléka s ovocným jogurtem.
Vápník k snídani
- Jogurt je rychlým a lahodným zdrojem vápníku. Zkuste 150 g nízkotučného jogurtu smíchat se sušeným ovocem, získáte cca 240 mg vápníku.
- Návod na rychlý a osvěžující snídaňový nápoj: 1 banán, 150 ml meruňkového jogurtu a 150 ml mléka smíchejte, přidejte několik kostek ledu. Míchejte, dokud směs nezhoustne a nevytvoří pěnu. Nápoj Vám dodá 250 mg vápníku.
- Plátky chleba osmahnuté na másle nebo chléb opečený ve vajíčku jsou dalšími dobrými zdroji vápníku. Smíchejte 2 vejce, 75 g strouhaného sýra a 50 ml mléka. Plátky bílého chleba obalte v této směsi, pak smažte na oleji, dokud nebudou zlaté po obou stranách. Průměrná porce obsahuje cca 220 mg vápníku.