Dieta při cukrovce: Co jíst a jak najít rovnováhu
Dieta a cukrovka prostě patří k sobě. Pro některé cukrovkáře je změna stravovacích návyků dostačujícím řešením jejich onemocnění, u jiných je pouze pomocníkem, aby se nemoc dále nezhoršovala a její léčba měla stálejší výsledky. V životě každého z nich by ale měla mít pevné místo.
Jídelníček při cukrovce nemá pevně stanovenou podobu. Naopak, je řada možností, jak se stravovat. Vždy bychom ale měli vycházet z pestrého a vyváženého jídelníčku. Výhodou je snížení příjmu cukru a škrobu. To znamená nejen omezit konzumaci dezertů, ale také vyměnit slazené nápoje za neslazené. Poměrně velké množství cukrů se schovává nejen v limonádách, ale i ochucených minerálních vodách, alkoholických nápojích a džusech. Pozor byste si měli dát i na tzv. skryté zdroje cukru, jakými jsou například hotové omáčky, kečup, rajská polévka nebo saláty se sladkokyselou zálivkou.
U většiny osob s cukrovkou 2. typu je navíc vhodné snížení tělesné váhy. V tomto případě mohou dobře posloužit kalorické tabulky. S jejich pomocí lze sestavit režim tak, aby tělo vydávalo více energie než přijímalo. Někomu může vyhovovat i použití aplikací pro chytré telefony.
Ve starší literatuře se lze dočíst o velmi přesné podobě diabetické diety, která zapovídá řadu potravin. Často ale zbytečně. Část moderních diet zase slibuje nereálné účinky na základě dodržování radikálních pravidel, která se často neslučují s přirozeným složením lidské stravy. Nejlepší dietou při diabetu je rozumný vyvážený jídelníček s dostatkem všech živin.
To znamená:
- Nic si striktně nezakazujte. Váš nový životní styl musí být dlouhodobě udržitelný a pohodový. Snažte se jíst pestře a lehce, omezte jen lahůdky.
- Bílé pečivo kombinujte s celozrnným, objevujte nové chutě. Omezte koláče a jiné sladké pečivo, dejte přednost žitu před pšenicí.
- Pečivo můžete namazat zdravější variantou másla či margarínu. Namísto něho použijte žervé nebo tvarohové pomazánky. Mají výbornou chuť a daleko méně tuku.
- Kvalitní bílkoviny hledejte raději v přírodních zdrojích než doplňcích. Správnou volbou je například libové maso a ryby, vejce či tvaroh.
- Podle chuti experimentujte s méně známými potravinami, ale buďte opatrní. Některé z nich mohou být alergenní, jiné těžko stravitelné. Některé alternativní obilniny obsahují tak málo škrobu, že po nich budete mít chuť na sladké. A tomu je lepší předcházet.
- Čím pestřejší spektrum tuků budete přijímat, tím lépe. Nevyhýbejte se striktně ani živočišným, přidejte rybí, a pokud nejste alergici, jezte ořechy. Na vaření je vhodný řepkový olej – cévám prospívá více než slunečnicový.
- Mít stále po ruce dostatek zeleniny a ovoce je nejen příjemné, ale i zdravé. Voda, vláknina a vitaminy už vám chybět nebudou.
- Svačíte sladkosti a kávu? Zkuste kousek pečiva, ovoce nebo zeleninu, můžete je doplnit jogurtem nebo tvarohem. Slazené smetanové jogurty jsou nesprávná volba, stejně jako bílý jogurt bez doplňků, který neobsahuje prakticky žádné sacharidy.
- Sladkosti a slané pochoutky v samoobsluze raději přejděte. Stačí je koupit jednou za čas, o to více si je ale užijete.
- Alkohol nemusíte pít vůbec. Abstinence potěší vaše játra, peněženku i váhu. Také váš krevní cukr bude stabilnější.
- V konzumaci kávy se naopak neomezujte. Káva je významný zdroj antioxidantů, a pokud vám dělá dobře, dopřejte si až čtyři šálky denně.
- Pijte vodu! Neměla by být slazená, ale může být ochucená ovocem nebo bylinkami. Mezi pravidelné nápoje zařaďte i čaj nebo zeleninovou šťávu, ale omezte džusy, limonády a nealkoholické pivo.
- Nenechte se svést k démonizaci řepného cukru a pšeničné mouky. Při cukrovce si musíte dávat pozor na sacharidy a škroby ve všech zdrojích, nestačí vyloučit mouku a cukr.
Vyvážený jídelníček doplňujte pravidelným pohybem, například chůzí, tancem, během nebo cyklistikou. Vyberte si druh pohybu, který vás bude bavit.
Chcete svou cukrovku držet na uzdě? Hledejte rovnováhu, a to jak ve složení stravy, tak v jejím množství a načasování.
Chcete konzultaci s odborníkem? Vyzkoušejte naší online lékařskou poradnu.