Čokoláda pro zdravé srdce: zvolte tu správnou
Působí tahle kakaová pochoutka na naše zdraví pozitivně, nebo negativně? Toť otázka. Informace bývají často protichůdné, co lékař, to názor. Na jednu stranu se po čokoládě sice přibírá, na druhou stranu obsahuje řadu zdraví, mimo jiné i srdci, prospěšných látek.
Čokoláda obsahuje antioxidanty a protizánětlivé látky, které mohou snížit výskyt srdečně-cévních příhod. Britští autoři se rozhodli vyhodnotit starší velké studie na toto téma, jichž se účastnilo celkem úctyhodných 100 000 lidí. Jejich závěry jsou tak dostatečně reprezentativní. U účastníků těchto studií, kteří jedli větší množství čokolády, bylo zjištěno asi o třetinu méně srdečních a cévních příhod – to by znamenalo, že čokoláda svědčí srdci podobně jako moderní léky.
Pozor na kalorie
Naneštěstí ale čokoláda obsahuje velké množství kalorií. Jedna tabulka s deseti dekagramy čokolády obsahuje tolik energie jako průměrný oběd nebo večeře. Teoreticky by denní potřebu energie pokryly tři až čtyři takové tabulky. Při pravidelné konzumaci čokolády a nedostatečném výdeji energie tak hrozí obezita, která přináší další zdravotní komplikace – například diabetes nebo kornatění věnčitých tepen. Tím se potom pozitiva konzumace čokolády zcela anulují.
Hořká je správná volba
Autoři této nové souhrnné studie upozorňují, že hodně záleží i na druhu čokolády. Tento aspekt totiž předchozí výzkumy při zjišťování náklonnosti ke sladké pochoutce nebraly v potaz. Hořká čokoláda obsahuje zdraví prospěšných látek více a není tak kalorická, zatímco ta mléčná dodává organismu mimo jiné i hodně tuku a cukru. Pokud tedy čokoládě neodoláme, ale na zdraví nám záleží, je vždy lépe sáhnout v obchodě po tabulce hořké čokolády. Ovšem jen tehdy, pokud netrpíme nadváhou, nebo dokonce obezitou, pak by měla být čokoláda tabu.
(jav)
Zdroj: http://www.springermedizin.de/schokolade-ist-gesund-wenn-sie-nicht-dick-macht/862884.html