Co jsou triglyceridy a proč snižovat jejich hladinu?
Hodný cholesterol, zlý cholesterol, triglyceridy, mastné kyseliny… To všechno jsou tuky, které kolují naším tělem. Každý má ale trochu jinou roli. Zatímco některé škodí, jiné naopak pomáhají. My se dnes zaměříme na triglyceridy. K čemu jsou a jaká rizika nám přinášejí?
Tuk, jak ho známe
Když mluvíme o tuku v lidském těle, mluvíme právě o jeho podobě ve formě triglyceridů. Tyto molekuly dodávají energii našemu organismu a uchovávají ji pro chvíli, kdy se sníží její příjem. Faldíky na břiše či bocích jsou tedy právě triglyceridy, které zde čekají, až budou potřeba. Krví jsou pak přinášeny ke svalům a dalším orgánům. Dokud je v krvi tolik tuku, kolik je potřeba pro dodávání energie vzdáleným orgánům, je vše v pořádku, problém nastává, když se koncentrace tuků v krvi zvyšují.
Hodnoty koncentrace triglyceridů v krvi:
- Norma = méně než 150 mg/dl.
- Zvýšená hladina = 150–199 mg/dl.
- Vysoká hladina = 200–499 mg/dl.
- Velmi vysoká hladina = 500 mg/dl a více.
Tichý spolupachatel
Dříve se vysoké hladiny triglyceridů považovaly za příčinu kornatění tepen a z toho vyplývajících nebezpečí (infarkt, mozková mrtvice, …). Dnes se většina odborníků domnívá, že vysoké hladiny tuků samy o sobě onemocnění cév nevyvolávají. Pokud jsou ale přítomné další rizikové faktory, pak znásobují jejich škodlivý účinek. Které to jsou?
- Vysoký LDL-cholesterol (škodlivý),
- nízký HDL-cholesterol (ochranný),
- hypertenze (zvýšený krevní tlak),
- diabetes 2. typu.
Proto jsou vysoké hladiny triglyceridů v krvi nežádoucí. K jejich snížení přitom stačí jen pár kroků:
- Zařaďte do svého programu pohybovou aktivitu na každý den. Středně obtížné cvičení 5krát týdně snižuje hladiny triglyceridů v krvi již po pár týdnech.
- Uberte 5–10 % ze své tělesné váhy – obézní lidé s tukem uloženým v břišních partiích mají vyšší riziko srdečního infarktu než lidé se zdravou váhou. Rychlejší hubnutí ale naopak vede k jojo efektu.
- Omezte nasycené tuky (salámy, paštiky, sádlo), transmastné kyseliny (margarín) a karbohydráty (pečivo, brambory). Místo nich vyzkoušejte avokádo, ryby nebo celozrnné těstoviny.
- Pití alkoholu může být pro zdraví cév prospěšné, ale i naopak. Jedna sklenička alkoholu denně u žen a maximálně dvě u mužů zvyšují hladiny ochranného HDL-cholesterolu v krvi. Naopak větší množství alkoholu cévám škodí.
Pravidlo pro všechny
Některé studie uvádějí, že u žen je hladina triglyceridů významnějším rizikovým faktorem než u mužů, ale ne všichni lékaři se v tomto případě shodují. Jedno je ale jisté, zdravá strava a dostatek pohybu dokážou snížit koncentraci triglyceridů v krvi, vyrovnat hladinu cholesterolu a celkově snížit nebezpečí srdečních onemocnění u jakéhokoliv pohlaví.
(jez)
Zdroj: http://www.webmd.com/cholesterol-management/lowering-triglyceride-levels