S přicházejícím teplým počasím a blížícím se
časem dovolených se na každý faldík díváme stále kritičtějším okem.
Někteří splnili svá novoroční předsevzetí a zhubli, jiní se se svými
kily navíc stále trápí. Proč je hubnutí pro některé z nás tak těžké?
5 % v genetice
Nejoblíbenější výmluvou, proč se nám nedaří zhubnout, bývá genetika.
Toto vysvětlení je jednoduché a navíc vylučuje člověka jako přímého
viníka jeho váhy. Přitom tento důvod je biologicky prokazatelný jen u 5 %
obézních.
Hubení nepřežijí
Dalším důvodem obezity, který nemáme úplně ve své moci, je
vysvětlován evoluční teorií. Lidská DNA má v sobě zakódováno, že živiny
je potřeba ukládat. Tukové buňky slouží jako zásobárna energie, která se
v době hladu a strádání postupně uvolňuje. Díky tomu má pak člověk
větší naději na přežití. Když se podíváme na historii lidstva, doba
nadbytku, ve které žijí vyspělé země dnes, je nepoměrně kratší než doba,
ve které bylo jídla spíše méně než více. Hubené tělo se hůře vyrovnává i
s nemocemi a pro organismus je každá rychlá ztráta hmotnosti velmi
závažná. Proto je naše tělo adaptováno na ukládací režim.
BMI index
BMI (body mass index) je ukazatel stavu výživy. Vypočítá se jako tělesná váha v kilogramech / tělesná výška na druhou v metrech.
Pomůže vám tento kalkulátor.
Nadváha a všechny stupně obezity jsou spojené se zvýšeným rizikem
výskytu život ohrožujících onemocnění. Nicméně BMI funguje jenom jako
orientační hodnota. Nezohledňuje mnoho faktorů, které jsou při obezitě
rozhodující – věk, rozložení tělesného tuku nebo poměr tuku a svalové
hmoty.
Když nemoc vyjídá ledničku
V některých případech může být obezita způsobena celkovými
onemocněními, například hypofunkcí štítné žlázy. Zvláštním případem je
Prader-Willyho syndrom. Toto genetické onemocnění chlapců i dívek je
charakteristické nezvladatelnou chutí k jídlu, malým vzrůstem a je s
pojené s mentální retardací. Onemocnění je z důvodu narůstající obezity
spojené s diabetem, spánkovou apnoí a kardiovaskulárními obtížemi.
Hubnutí je matematika
Většinou je ale nárůst hmotnosti způsoben nepoměrem mezi přijatou a
vydanou energií. Hubnutí je o sčítání a odčítání. Pokud spálím za den 2
000 kJ a přijmu 5 000 kJ, hubnout se mi nepodaří. Když se rozhodnete
zhubnout, začněte tím, že si zapíšete svůj denní jídelníček a pohybovou
aktivitu. Je potřeba mít u sebe neustále papír a tužku a zapisovat si
úplně všechno. Jedině tak se dá odhalit, na jaký příjem a výdej je vaše
tělo zvyklé. Z toho pak může vycházet nutriční poradce nebo dietolog.
Jídelníček si je nutné psát déle než jeden den, nejlepší je vydržet po
dva týdny, aby v něm byly obsaženy i víkendy. Mnoho lidí zhubne už během
těchto dvou týdnů, kdy se pozorují a sami odhalí, co je v jejich
jídelníčku špatně. Pokud se jim zhubnout nepodařilo, přichází na řadu
pomoc odborníka.
Pomalu, ale jistě
Jedním z důvodů neúspěchu při hubnutí je „přepálený start“. Stejně
jako je při maratonu potřeba rozložit své síly rovnoměrně i při hubnutí
musíme začít takovým tempem, které jsme schopní udržet. Proto se denní
příjem snižuje přibližně o 10–15 %, aby byly výsledky dlouhodobé.
Většina z nás chce hubnout hned a vidět rozdíl okamžitě. Začneme běhat,
přestaneme jíst a za týden jsme tak vyčerpaní, že se do jídla pustíme
s ještě větší chutí než před hubnutím. Takový způsob diety je samozřejmě
neúčinný. Pomalý začátek je sice pro mnoho lidí demotivující, ale pokud
vydrží, přináší své ovoce.
Karolína Jezdinská
Odborník uLékaře.cz