Bodyguard vašich cév
Při prevenci nebo zmírnění potíží s křečovými žilami lze vedle klasické léčby sáhnout také po přírodních prostředcích. Jedním z nich je pohanka.
Tato plodina pochází z východní Evropy. V našich zemích se pěstovala nejvíc ve 12. století. Zajímavostí je, že rostlina ke svému dobrému růstu potřebuje nezničenou půdu, a možná proto se u nás ve 20. století moc nepěstovala.
Popelka mezi rostlinami
Pohanka je přibližně 15–60 cm vysoká jednoletá rostlina. Musí se tedy vysévat každým rokem znovu. Svým vzhledem je velmi nenápadná. Jejím plodem je malá nažka charakteristická svým trojúhelníkovitým tvarem a lesklým povrchem.
Užitečný rutin
Nejdůležitější složkou pohankové nati i plodu jsou flavonoidy, především látka rutin. Ten je v rostlinné říši velmi rozšířený. Objeven byl na konci devatenáctého století v listech routy vonné.
Mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří:
- pohanka
- chřest
- slupky rajčat a jablek
- broskve
- nektarinky
- lesní plody
- kiwi
- banány
- výluh zeleného a černého čaje
Pokud bychom hodnotili procentuální zastoupení rutinu v jednotlivých částech pohanky, byla by posloupnost následující: nejvíce rutinu se nachází v květech, následují listy, semena, stonky a nejméně rutinu je v kořenech.
A jak nejlépe do svého jídelníčku pohanku dostat? Způsobů je hned několik:
Pijte čaje s pohankou
Rutin se extrahuje ze zelené nebo suché natě. Samotný pohankový čaj je ale chuťově dost nevýrazný, proto se do něj přidávají bylinky pro zvýraznění chutě.
Výborná a hlavně dobře sestavená (kombinace rutinu a vitaminu C) je například směs pohanky a šípků. Namíchat si ji můžete ze sušených surovin, lze také koupit nálevové sáčky obou plodin. Jeden nálevový sáček pohankového čaje má přibližně 16 mg rutinu, což plně pokryje denní doporučenou dávku. Šípek dodává vitamin C, který napomáhá vstřebávání rutinu. Na trhu najdete i další kombinace: pohankový čaj s mátou a citronovou trávou nebo pomerančovou kůrou, které jsou obzvlášť osvěžující v parném létě. Zmíněná směs se šípkem vás ale zase může ochránit před onemocněním třeba teď – v období viróz.
Vypěstujte si pohankovou nať doma
Kdo by chtěl konzumovat rutinem opravdu „nabitou“ pohankovou nať, stačí, když si koupí balíček neloupané pohanky a doma si semínka nechá naklíčit. Nevíte jak na to? Neloupaná semena položíte na vlhkou hlínu v květináči nebo na vlhký ubrousek či vatu. Vlhkost se musí neustále udržovat. Pozor ale na nadbytek vody – hrozilo by zahnívání semen. Po vyklíčení pak sklízíte takzvanou „pohankovou trávu“. Nasekanou ji můžete přidávat jako petrželku do polévek, na chléb, do salátů, pomazánek.
Uvařte si jednoduché pohankové jídlo
Palačinky po bretaňsku
Suroviny:
250 g mouky, 600 ml vody, špetka soli, 1–2 vejce (+ 1 lžíce moučkového cukru pro sladkou variantu receptu), olivový olej na smažení, náplň podle chuti
Postup:
Mouku se solí rozmíchejte ve vodě na hladké těsto. Můžete přidat vejce, nutné to ale není. Chcete-li připravovat sladké palačinky, přidejte lžičku cukru. Těsto nechte odstát 15–20 minut. Rozpalte teflonovou pánev, velmi jemně ji potřete olivovým olejem, nalijte těsto na pánev a po obou stranách pečte tenké palačinky. Pokud se povedou opravdu velmi tenké, stačí opéci jen na jedné straně.
Náplň se volí podle chuti: zelenina, kousky kuřecího masa, strouhaný sýr, sardinky, špenát, šunka, volské oko, sekané oříšky, marmeláda – možností je nepřeberně.
Tip na servírování:
Bretonci palačinky zásadně nerolují ani nepřekládají jako my, ale skládají okraje do čtverce tak, aby částečně byla viditelná náplň.
(jnl)
Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Rutin
http://www.probio.cz/zajimavosti/rutin.htm