Alergie na ořechy: když potraviny škodí zdraví
Alergie na arašídy, lískové, vlašské a další ořechy nejsou v našich končinách žádnou vzácností. Co je pro mnohé pochoutkou, se tak pro alergiky stává zakázanou radostí. Při konzumaci potravin s obsahem ořechů jim totiž hrozí rozvoj méně či více závažných projevů alergie, jež mohou dospět až ke vzniku obávaného anafylaktického šoku.
Vzrůstající hrozba
Počty alergiků v posledních letech raketově stoupají. Nejinak je tomu i v případě přecitlivělosti na různé druhy ořechů. Alergie na ořechy je jednou z nejčastějších potravinových alergií vůbec. Bylo potvrzeno, že přibližně polovina jedinců trpí alergií pouze na jeden druh ořechů a druhá polovina trpí alergií na více druhů ořechů současně. V naší zemi jsou nejčastější alergie na arašídy, vlašské a lískové ořechy. Mezi další ořechy vyvolávající časté alergie patří:
- mandle,
- para ořechy,
- pistácie,
- kešú,
- kokos,
- piniové ořechy.
Imunitní systém vnímavých jedinců rozpozná jednotlivé součásti ořechů a nesprávně je označí jako zdraví škodlivé. Tímto způsobem dochází k rozvoji obranné imunitní reakce, která se může projevit příznaky v oblasti dýchacích cest, trávicího systému či kůže.
Příznaky alergie
Přecitlivělost na ořechy může mít různé stupně závažnosti. Alergie se rozvíjí velmi rychle, zpravidla již za několik minut po konzumaci ořechů. Známky mírné až středně těžké alergické reakce mohou zahrnovat:
- brnění v oblasti rtů nebo dutiny ústní,
- otok obličeje a dutiny ústní,
- nutkání na zvracení,
- rozsev kožní vyrážky a kopřivky,
- křečovité bolesti břicha.
Závažnější formy alergie mohou dospět až do takzvaného anafylaktického šoku. Ten je způsoben masivní zánětlivou reakcí imunitního systému. Život ohrožující stav se projeví dušností, zrychlením tepu, zarudnutím kůže celého těla a snížením tlaku krve. Neléčený šok vede rychle k rozvoji bezvědomí a v nejhorším případě i k úmrtí. Alergici by měli mít pro tento případ u sebe adrenalinové pero, které se v případě potřeby aplikuje nitrosvalově.
Dieta bez ořechů
Jedinou možností léčby a prevence je dieta bez obsahu ořechů. Ta je však naštěstí docela jednoduchá na realizaci. V obchodech platí standardní povinnost číst potravinové etikety. Výrobci by měli jasně označit, zda daný výrobek obsahuje byť jen stopové množství ořechů. V domácnosti budete muset ořechy při přípravě jídel nahradit nebo vynechat. V dnešní době naštěstí naleznete mnoho skvělých receptů pro alergiky v různých knihách nebo na internetu. I velmi oblíbené druhy vánočního cukroví tak můžete nahradit alternativami, na nichž si pochutnají nejen samotní alergici.
Ořechy však mohou být také součástí stolních olejů nebo kosmetických přípravků. Například mandlový olej je součástí krémů, které mohou u vnímavé osoby vyvolat alergickou reakci při styku s pokožkou. Alergici by si tedy měli dávat pozor i při výběru vhodné kosmetiky.
Zdroj: www.patient.co.uk