#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alergie na pyl a na ovoce se často vyskytují společně

Pylová služba 16.5.2011

Lidé s alergií na pyl jsou poměrně často alergičtí i na některé potraviny rostlinného původu, syrovou zeleninu nebo ovoce. Objevuje se u nich takzvaná zkřížená reakce, to znamená, že dva nepříbuzné, ale podobné alergeny (jeden na pylu, druhý v syrovém ovoci) vyvolávají u citlivého jedince alergickou reakci.

Zelenina, mrkev, celer brokolice, antioxidanty
Zelenina, mrkev, celer brokolice, antioxidanty

Co je pylově-potravinový syndrom

Zkřížená reakce mezi pylovými alergeny a alergeny některých potravin se nazývá pylově-potravinový syndrom (starší označení je orální alergický syndrom). Tento syndrom lékaři poprvé popsali u pacientů alergických na pyl břízy, kteří zároveň trpěli alergií na určité druhy ovoce nebo zeleniny (typicky jablko a lískové oříšky). Po požití těchto potravin se u alergiků objevily příznaky jako podráždění úst, pocit staženého hrdla a oteklé rty. V některých případech se tyto příznaky postupně zhoršovaly a následovala anafylaktická reakce – pokles krevního tlaku, bušení srdce, kopřivka a dušnost.

Co dělat s pylově-potravinovým syndromem

Většina lidí pochopitelně brzy pozná, které potraviny jim vadí, a ty ze svého jídelníčku zcela vyloučí. Přesto však v současné době existují ohledně zvládání pylově-potravinového syndromu určité nejasnosti, a to i mezi samotnými lékaři. Zatím se například nedokážou shodnout na tom, zda lidé s pylovou alergií a se zkříženou alergií na některé druhy ovoce či zeleniny by měli ze svého jídelníčku preventivně vyloučit i další druhy potravin, u kterých také ke zkřížené reakci často dochází. Na druhou stranu existují některá jasná doporučení, která by lidé s pylově-potravinovým syndromem měli dodržovat:

  • Pacienti, u kterých se v minulosti vyskytla po požití určitých potravin vážnější (anafylaktická) reakce, by se těmto potravinám měli úzkostlivě vyhýbat.
  • Tito pacienti by od svého lékaře měli obdržet autoinjektor s adrenalinem, který si v případě akutní potřeby mohou sami aplikovat.
  • V mnoha případech může pacient konzumovat tepelně upravené potraviny, i když na ně má v syrovém stavu alergickou reakci. Vysokou teplotou se totiž denaturují bílkoviny, které tak ztrácí schopnost stimulovat imunitní systém a vyvolávat alergickou reakci.

(vek)

Zdroj: Katelaris C. H.: Food allergy and oral allergy or pollen-food syndrome. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2010 Jun; 10 (3): 246–51.

Doporučujeme

Čtěte více

Alergie na kravské mléko

Je známo, že většina malých dětí ze své alergie na kravské mléko vyroste. Vědci...

Alergie na kravské mléko může přetrvat i do dospívání

Kravské mléko a mléčné výrobky z něj vyrobené – potraviny, které mají své místo...

Alergie na léky

Nežádoucí reakce na léky je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) definována...

Alergie na léky: důležité je najít konkrétního viníka!

Nežádoucí účinky léků jsou běžné a velmi pestré, protože každý člověk odpovídá...

Alergie na marihuanu: Známá už dříve, dnes na vzestupu

Konopí, vychvalované i zatracované. Málokdo z uživatelů zřejmě tuší, že tato...

Alergie na maso a nebezpečí kousnutí klíštětem

Australští vědci přišli s objevem, že reakce po kousnutí klíštětem může u některých...

Alergie na mléko: pomůže "baked milk"?

Nesnášenlivost kravského mléka je jednou z nejčastějších potravinových alergií...

Alergie na ořechy: když potraviny škodí zdraví

<p>Alergie na arašídy, lískové, vlašské a další ořechy nejsou v našich končinách...

Alergie na pivo: na druhu záleží

Potravinové alergie jsou stále častější a kromě vyššího počtu případů se rozšiřuje...

Alergie na podzim nekončí

Barevné listí, zkracující se dny a častý déšť. Mnoho alergiků se na podzim raduje,...

Alergie na pyl může být důvodem pro zákaz mexické kuchyně

Zajdete si do své oblíbené mexické restaurace s tím, že si dáte cokoli s feferonkami...

Alergie na rachejtle? I to existuje

Od vynálezu střelného prachu 220 let před naším letopočtem je lidstvo jeho účinky...

Alergie na roztoče

V posledních letech poměrně rychle narůstá počet lidí s alergií na roztoče....

Alergie na roztoče – jaká opatření jsou účinná?

Podzimní alergická sezona je ve znamení alergie na odkvétající plevely a venkovní...

Alergie na roztoče se při vánočním úklidu může ještě zhoršit

Roztoči jsou drobní členovci, kteří do lidských obydlí putují nejčastěji z hnízd...

Alergie na roztoče se zhoršuje v zimě

Přibližně desetina populace je alergická na roztoče a asi 80 % astmatických...

Alergie na sezam je pozapomenutá, ale stále častější

Možná proto, že sezam konzumujeme v menší míře než například arašídy nebo vlašské...

Alergie na složky opalovacích prostředků

Pokožkou poškozuje ultrafialové záření jí vstřebávané. Jeho vlivem dochází...

Alergie na slunce

S časem dovolených a prázdnin přišlo na řadu i slunění na plážích a koupalištích....

Alergie na sóju se často pojí s alergií na ostatní luštěniny

Sója je z hlediska výživy jednou z celosvětově nejvýznamnějších potravin, ale...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#