Alergie na pyl a na ovoce se často vyskytují společně
Lidé s alergií na pyl jsou poměrně často alergičtí i na některé potraviny rostlinného původu, syrovou zeleninu nebo ovoce. Objevuje se u nich takzvaná zkřížená reakce, to znamená, že dva nepříbuzné, ale podobné alergeny (jeden na pylu, druhý v syrovém ovoci) vyvolávají u citlivého jedince alergickou reakci.
Co je pylově-potravinový syndrom
Zkřížená reakce mezi pylovými alergeny a alergeny některých potravin se nazývá pylově-potravinový syndrom (starší označení je orální alergický syndrom). Tento syndrom lékaři poprvé popsali u pacientů alergických na pyl břízy, kteří zároveň trpěli alergií na určité druhy ovoce nebo zeleniny (typicky jablko a lískové oříšky). Po požití těchto potravin se u alergiků objevily příznaky jako podráždění úst, pocit staženého hrdla a oteklé rty. V některých případech se tyto příznaky postupně zhoršovaly a následovala anafylaktická reakce – pokles krevního tlaku, bušení srdce, kopřivka a dušnost.
Co dělat s pylově-potravinovým syndromem
Většina lidí pochopitelně brzy pozná, které potraviny jim vadí, a ty ze svého jídelníčku zcela vyloučí. Přesto však v současné době existují ohledně zvládání pylově-potravinového syndromu určité nejasnosti, a to i mezi samotnými lékaři. Zatím se například nedokážou shodnout na tom, zda lidé s pylovou alergií a se zkříženou alergií na některé druhy ovoce či zeleniny by měli ze svého jídelníčku preventivně vyloučit i další druhy potravin, u kterých také ke zkřížené reakci často dochází. Na druhou stranu existují některá jasná doporučení, která by lidé s pylově-potravinovým syndromem měli dodržovat:
- Pacienti, u kterých se v minulosti vyskytla po požití určitých potravin vážnější (anafylaktická) reakce, by se těmto potravinám měli úzkostlivě vyhýbat.
- Tito pacienti by od svého lékaře měli obdržet autoinjektor s adrenalinem, který si v případě akutní potřeby mohou sami aplikovat.
- V mnoha případech může pacient konzumovat tepelně upravené potraviny, i když na ně má v syrovém stavu alergickou reakci. Vysokou teplotou se totiž denaturují bílkoviny, které tak ztrácí schopnost stimulovat imunitní systém a vyvolávat alergickou reakci.
(vek)
Zdroj: Katelaris C. H.: Food allergy and oral allergy or pollen-food syndrome. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2010 Jun; 10 (3): 246–51.