Alergie na sezam je pozapomenutá, ale stále častější
Možná proto, že sezam konzumujeme v menší míře než například arašídy nebo vlašské ořechy, je nebezpečí alergie na tato semínka poměrně málo známé.
Co o ní víme?
- I když byla alergie na sezam v odborné literatuře poprvé popsána poměrně pozdě, v roce 1950, jedná se o jednu z nejčastějších a s nejrychleji rostoucím výskytem.
- Nedávné studie ukázaly, že je tato přecitlivělost čtvrtou nejčastější potravinovou alergií u australských dětí (hned za vejci, mlékem a arašídy), u dětí v Izraeli je dokonce na místě třetím.
- Alergie na sezam však rozhodně není jen dětskou záležitostí – zatímco z některých potravinových alergií lze „vyrůst“, sezam může vyvolávat negativní příznaky v každém věku.
Poznávací znamení
Projevy nesnášenlivosti sezamu mohou být vážné. Pokud máte známou alergii například na arašídy nebo další ořechy, měli byste i s těmito semínky zacházet zpočátku opatrně. Po požití jídel s obsahem sezamu se mohou u přecitlivělých osob dostavit následující příznaky:
- kopřivka,
- otok rtů nebo hrdla,
- alergická rýma,
- astmatický záchvat,
- pálení a svědění rtů nebo hrdla,
- anafylaktický šok.
Rizika zkřížení
Stejně jako u dalších potravinových alergií také u alergie na sezam se mohou vyskytovat tzv. zkřížené reakce na jiné potraviny. Alergeny sezamu jsou do značné míry podobné těm v arašídech, proto asi nejčastějším typem zkřížené alergie je ta na sezam a arašídy. Podle odborníků se může také objevit zkřížená alergie na sezam a rýži, kiwi, mák a nejrůznější druhy ořechů – například na lískové oříšky, kešu, makadamy a pistácie. Proto pokud trpíte přecitlivělostí na některou z výše uvedených potravin, měli byste o možnosti alergie na sezam rozhodně vědět.
(vek)
Zdroj: allergies.about.com