Alergie na sůl: kde je skutečný viník?
Seznam alergenů je prakticky nekonečný. Kromě klasických pylů, mléka nebo třeba burských oříšků se objevují i méně známé potraviny, respektive jejich složky. Co třeba taková sůl?
Oteklé rty a jazyk po požití třeba jen malého množství slaného jídla. Jde o klasické příznaky alergické reakce. Často ale na vině není sůl jako taková, spíše některá z jejích složek.
Obecně užívanou stolní solí je chlorid sodný. Jednou ze složek je tedy sodík, který patří mezi základní prvky vyskytující se v našem těle a jehož přítomnost je velmi důležitá. Je proto velmi nepravděpodobné, že by někdo trpěl alergii právě na tuto složku soli. Častěji se vyskytuje alergická reakce na další složku soli – chlor. A právě to se pak projevuje jako "alergie na sůl".
Zrádné přísady
Nenechte se ale zmást. Na trhu je mnoho druhů soli s různými přísadami. Tyto příměsi mohou alergickou reakci také způsobovat.
Potravinová alergie se nejčastěji projevuje:
- kopřivkou,
- svěděním,
- ekzémem,
- brněním rtů,
- otokem jazyka, rtů či krku.
U těžších forem se můžeme setkat s:
- bolestí břicha,
- nevolností,
- zvracením,
- závratí,
- mdlobami.
V extrémních případech se může vyskytovat i anafylaktický šok, vedoucí k dechové nedostatečnosti a selhání organismu.
Pokud se po kontaktu s kůží objeví její zarudnutí anebo svědění, jde o tzv. kontaktní alergii. í zánět kůže s projevy svědění.
Pravdu odhalí lékař
Ve všech případech podezření z alergie na sůl (např. častý výskyt některého z výše jmenovaných příznaků po konzumaci slané potravy) je vhodné navštívit praktického lékaře, případně alergologa k vyloučení či potvrzení této domněnky.
(aro)