#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alergie na koření - čím je pálivější, tím je to horší

MUDr. Veronika Přibylová Bez alergie 22.2.2013

Tato přecitlivělost patří mezi ne příliš časté druhy alergií. Řešení se zdá jednoduché, ale vyhnout se nákupu sáčku s nápisem "kořenicí přípravek" opravdu nestačí.

koření různé druhy
koření různé druhy

Tato přecitlivělost patří mezi ne příliš časté druhy alergií. Řešení se zdá jednoduché, ale vyhnout se nákupu sáčku s nápisem "kořenicí přípravek" opravdu nestačí. Nebezpečí se bohužel skrývá i ve vysokém procentu běžně prodávaných potravin, a dokonce též v kosmetice nebo parfémech.

Utajený nepřítel

Vzhledem k tomu, že množství koření v potravinách není nikterak regulováno, často ani nebývá jeho přítomnost uvedena na etiketách. A právě to dělá z těchto ingrediencí obtížně identifikovatelný alergen, kterému se lze jen těžko vyhnout. Podle hrubých odhadů je za dvě procenta potravinových alergií zodpovědná právě kořenicí přísada. Celkový počet odhalených alergiků se tak zdá být značně podhodnocený, a to zejména kvůli nedostatku odpovídajících diagnostických kožních či krevních testů – ty by pomohly alergii na určitý typ koření odhalit.

Může být hůř

Přestože alergie na koření zatím patří mezi ty vzácnější typy, s nárůstem možností využít tyto ingredience nejen v potravinářství, ale i při výrobě kosmetiky lze brzy očekávat zvýšení výskytu této přecitlivělosti. Vzhledem k tomu, že postižení ve snaze vyhnout se obávanému alergenu často přistupují k výraznému omezení jídelníčku, bojí se odborníci hrozící podvýživy a celkového snížení kvality života těchto lidí. A na jaké druhy koření můžeme být citliví?

  • Nejčastěji bývají lidé alergičtí na skořici nebo česnek.
  • Existují však také osoby zvýšeně citlivé na pepř nebo vanilku.
  • Nebezpečné jsou zejména kořenicí směsi, které mohou obsahovat až desítky různých druhů koření. Platí přitom, že čím je směs pálivější, tím vyšší riziko rozvoje alergické reakce s sebou přináší.
  • Tepelná úprava pokrmů obsahujících koření může alergen buď oslabit, nebo ho naopak udělat agresivnějším – záleží na druhu.

Různé reakce

Alergická reakce nemusí vzniknout jen po pozření potraviny obsahující koření, ale také po jeho vdechnutí nebo kontaktu s pokožkou – právě to hrozí v případě některých kosmetických přípravků či parfémů. Samotná reakce pak může probíhat neškodně v podobě kýchání, nebo naopak velmi dramaticky za rozvoje život ohrožujícího anafylaktického šoku.

Pokud máte podezření, že právě vy trpíte alergií na koření, neváhejte se obrátit na alergologa. Ten vám s odhalením příčiny vašich potíží a jejich léčbou jistě pomůže.

(veri)

Zdroj: www.sciencedaily.com

Doporučujeme

Čtěte více

Alergie na domácí mazlíčky: neškodí chlupy, ale sliny!

Toužíte po psovi, přestože vy nebo vaše děti trpíte alergií? Podle odborníků...

Alergie na exotickou zeleninu je sice vzácná, ale o to závažnější

A nejen to. Často mívá zkříženou reakci například s pylovými alergiemi nebo...

Alergie na hmyz

Mnohým z nás se již stalo, že jsme byli pobodáni hmyzem. Obvykle se naše tělo...

Alergie na hmyz nás může potrápit i na podzim

Podzimní příroda připadá leckomu smutná, mnozí alergici však mají důvod k oslavě....

Alergie na hmyz? Můžete i zemřít!

Vosa, včela, sršeň nebo mravenec – to je hmyz, jehož útok na člověka nejčastěji...

Alergie na hmyzí bodnutí: Život může zachránit adrenalin

Osobní setkání s vosou, včelou či sršní nemusí být nic příjemného. Pro některé...

Alergie na chlór neexistuje. Co tedy stojí za vyrážkou a dušností při pobytu v bazénu?

Plavání se doporučuje na bolesti zad, kloubů, ale také v případě dýchacích obtíží....

Alergie na jahody a jiné ovoce

Ovoce z čeledi růžovitých je chutné a velmi oblíbené, a patrně vzhledem k jeho...

Alergie na jídlo – co dělat, když trápí vašeho zvířecího miláčka?

Případů, kdy jsou na jídlo alergičtí i domácí mazlíčci, není zrovna málo. V...

Alergie na kakao? Vzácná

"Potrava bohů" – tak pojmenoval v 18. století švédský přírodovědec Carl Linné...

Alergie na kravské mléko

Je známo, že většina malých dětí ze své alergie na kravské mléko vyroste. Vědci...

Alergie na kravské mléko může přetrvat i do dospívání

Kravské mléko a mléčné výrobky z něj vyrobené – potraviny, které mají své místo...

Alergie na léky

Nežádoucí reakce na léky je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) definována...

Alergie na léky: důležité je najít konkrétního viníka!

Nežádoucí účinky léků jsou běžné a velmi pestré, protože každý člověk odpovídá...

Alergie na marihuanu: Známá už dříve, dnes na vzestupu

Konopí, vychvalované i zatracované. Málokdo z uživatelů zřejmě tuší, že tato...

Alergie na maso a nebezpečí kousnutí klíštětem

Australští vědci přišli s objevem, že reakce po kousnutí klíštětem může u některých...

Alergie na mléko: pomůže "baked milk"?

Nesnášenlivost kravského mléka je jednou z nejčastějších potravinových alergií...

Alergie na ořechy: když potraviny škodí zdraví

<p>Alergie na arašídy, lískové, vlašské a další ořechy nejsou v našich končinách...

Alergie na pivo: na druhu záleží

Potravinové alergie jsou stále častější a kromě vyššího počtu případů se rozšiřuje...

Alergie na podzim nekončí

Barevné listí, zkracující se dny a častý déšť. Mnoho alergiků se na podzim raduje,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#