Aby i srdci chutnalo
Neustále se dozvídáme nové tipy a rady, co udělat pro zdravé srdce. Ovšem fakt, že u nás každoročně onemocní na kardiovaskulární onemocnění desítky tisíc osob, naznačuje, že na to moc nedbáme. Kromě pokročilého věku a pohlaví, zvýšené hladiny cholesterolu, nedostatku pohybu či nadváhy přitom hraje důležitou roli také náš jídelníček.
Neustále se dozvídáme nové tipy a rady, co udělat pro zdravé srdce. Ovšem fakt, že u nás každoročně onemocní na kardiovaskulární onemocnění desítky tisíc osob, naznačuje, že na to moc nedbáme. Kromě pokročilého věku a pohlaví, zvýšené hladiny cholesterolu, nedostatku pohybu či nadváhy přitom hraje důležitou roli také náš jídelníček – alespoň tady bychom mohli kvůli srdci něco změnit.
Správný jídelníček není žádná věda
Strava může výrazně snižovat krevní tlak. Co by tedy v našem každodenním stravování mělo být aspoň minimálně zastoupeno?
- nutné jsou potraviny obsahující nenasycené mastné kyseliny
- ovoce a zelenina
- přidejte mléčné nízkotučné výrobky
- ořechy
- strava obohacená o kyselinu listovou – účinně se podílí na snižování hladiny homocysteinu, který zvyšuje riziko srdečních onemocnění, v krvi
Vitamin K a ti další
Vitamin K hraje důležitou roli při přenosu elektrických impulsů v srdci a doporučuje se v souvislosti s vysokým krevním tlakem, srdeční arytmií a městnavým srdečním selháním. Je obsažen v listové zelenině, kapustě, špenátu, tuřínu, listových salátech, květáku a brokolici. Najdete ho také v rybách, játrech, masných výrobcích, vejcích a některých obilovinách. Další nutné vitaminy a minerály nepostradatelné pro zdravé srdce jsou:
- vitaminy skupiny B,
- vitaminy E a C,
- koenzym Q 10,
- L-karnitin,
- hořčík a draslík (K).
„Káčko“ versus ředění krve
Užíváte léky na ředění krve? Pak pozor na kombinaci s vitaminem K! Ten může mít právě na tyto léky jistý vliv. Tyto léky napomáhají léčbě a prevenci vzniku krevních sraženin, ale v kombinaci s vitaminem K může dojít ke komplikacím. V takovém případě je nutné omezit příjem potravin bohatých na draslík – méně kapusty, špenátu, růžičkové kapusty, petržele, listové zeleniny a zeleného čaje. Při užívání těchto léků se také vyhněte brusinkovému džusu a alkoholu. Pokud užíváte léky na ředění krve, poraďte se s lékařem o tom, jak velkou dávku vitaminu K můžete denně přijmout a jaké volně prodejné léky a vitaminové doplňky můžete užívat.
(aši)
Zdroj:
http://www.livestrong.com/article/521663-the-limits-of-vitamin-k-in-foods/
http://www.mayoclinic.com/health/warfarin/AN00455
http://www.ehow.com/about_4693363_foods-high-vitamin-k.html