Zbavte se stresu a vysokého tlaku konzumací ořechů a lněného semínka
Mezi rizikové faktory vzniku řady srdečních onemocnění patří kromě jiného také vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak a stres. Vše ale můžete sami efektivně ovlivnit stravou.
Více stresu znamená větší riziko pro srdce
Lidé, kteří vykazují přehnanou biologickou odpověď na stres, jsou vystaveni vyššímu riziku onemocnění srdce. Průzkumy ukázaly, že lidé konzumující minimálně 3x denně jídla obsahující vlašské ořechy nebo lněné semínko, měli podstatně nižší krevní tlak, a to i po vyvolání stresu. Změna stravy by tedy mohla pomoci tělu lépe reagovat na stres. Zařaďte proto i vy do svého jídelníčku ořechy a lněné semínko. Kromě krevního tlaku si látky v nich obsažené dokážou poradit i s tzv. „špatným“ cholesterolem (LDL). Obsahují omega3-mastné kyseliny a alfa-linolenové kyseliny, které hladinu LDL cholesterolu dokážou velmi podstatně snížit.
Tipy na konzumaci lněného semínka:
- Lněná semínka mohou projít tělem nestrávená, proto je lepší je umlít a pak přidat do jídla.
- Lněné semínko můžete použít při přípravě polévek, zeleninových salátů, do dresinků, jogurtů či tvarohu.
- Jako forma posypu na slané pečivo a opražené se dají použít třeba na palačinky.
Kombinujte
Přestože lněný olej obsahuje podobně jako vlašské ořechy vysoký zdroj omega3-mastných kyselin (dokonce vyšší), samotný lněný olej nemá pozitivní vliv na kardiovaskulární reakce na stres. Pokud tedy chcete minimalizovat riziko vzniku srdečního onemocnění, pak je vhodné nekonzumovat tyto potraviny samostatně, ale kombinovat je.
(aši)
Zdroj:
http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/flaxseed.htm
http://www.medicalnewstoday.com/articles/203463.php