Zbavte se tří zlozvyků, které přispívají ke vzniku osteoporózy
Neexistuje žádný rozumný a bezpečný způsob, jak změnit například tělesnou výšku nebo věk. Existuje však něco, co můžete udělat pro snížení rizika vzniku osteoporózy. Jde především o tři špatné návyky, které výrazně ovlivňují stav vašich kostí.
1. Kouření
Cigarety nejsou špatné jen pro vaše plíce, ale i pro vaše kosti. Že kouření kostem vadí se může zdát jako málo pravděpodobné. Výzkumy však ukázaly, že kouření snižuje u žen produkci estrogenu a ten je důležitý pro udržení silných kostí. Kuřáci obecně hůře absorbují vápník, a i ten je pro kosti důležitý. Pokud jste začali kouřit již v době dospívání, pak máte nižší kostní hmotu v dospělosti (v 70 letech je hustota kostí u kuřáků zhruba o 5 % nižší, než je obvyklé). Více než 10 % zlomenin krčku stehenní kosti u kuřaček lze přičíst tomuto zlozvyku. Závěr? Přestaňte kouřit zcela, nebo alespoň kouření postupně omezujte.
2. Alkohol
Vztah mezi osteoporózou a alkoholem může být také matoucí. Výzkumy totiž ukazují, že mírná konzumace alkoholu je co se osteoporózy týče ochranná, ale samotní alkoholici mívají naopak zvýšené riziko osteoporózy. Jedna sklenka červeného vína nebo piva denně by měla být pro vaše kosti i srdce dobrá, ale ne více. Naopak ti, kdo zkonzumují téměř dva litry piva denně, mohou mít až o 10 % nižší hustotu kostí než lidé, kteří nepijí. Mírné množství alkoholu může posílit kosti, protože to pomáhá při přeměně testosteronu na estrogen u postmenopauzálních žen. Alkohol může zvýšit produkci kalcitoninu, hormonu, který zabraňuje resorpci kostí po přechodu, nicméně neřízené pití, a to zejména v dospívání, může potlačit růst kostí a zvyšovat riziko osteoporózy později. Příliš mnoho alkoholu dále ovlivňuje hladinu vápníku v těle, způsobuje nedostatek vitaminu D a zvyšuje vylučování hořčíku, což snižuje zdraví kostní.
3. Potraviny
Správně zvolený jídelníček může také vašim kostem prospět. Rychlé občerstvení, sušenky a potraviny s vysokým podílem cukru nejsou pro zdraví obecně dobré. A pro kosti to platí totéž. Ženy nad 50 let by měly konzumovat asi 1500 mg vápníku denně, což je srovnatelné se 4 sklenicemi mléka. Špatné stravovací návyky mohou způsobit ztrátu vápníku. Omezte příjem bílkovin (příliš mnoho jich vede ke zvýšenému vylučování vápníku). Dobrý způsob, jak zastavit úbytek kostní hmoty při současném zachování rovnováhy ve výživě, je konzumace dostatku zeleniny a příjmu asi 1500 mg vápníku denně. Mnoho soli také podporuje úbytek vápníku, a dokonce i pití vody s bublinkami vede ke snižování hustoty kostí. Takzvané kolové nápoje navíc obsahují kyselinu fosforečnou, jejíž vysoké dávky mohou narušit rovnováhu mezi fosforem a vápníkem v těle a zapříčinit tak nedostatek kalcia, tak důležitého pro kosti. Dalším nebezpečím pro proces vstřebávání vápníku je obsah kofeinu, který je v těchto nápojích také obsažen. Nejsou toto všechno dostatečně pádné argumenty k tomu, abychom si své zdraví přece jen lépe hlídali?
(aši)
Zdroj:
www.healthguidance.org