Sádlo je (opět) zdravé
Není to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám a jejich vlivu na naše zdraví. Například tolik proklínané sádlo zažívá renesanci. Jak je to s ním tedy doopravdy?
Celá desetiletí nám vědci a výživoví poradci tloukli do hlavy, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu. V důsledku vysokého cholesterolu vzniká kornatění tepen (ateroskleróza). Následně roste riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Dnes vědci tvrdí, že všechno je jinak – přesně obráceně. V rozumném množství totiž sádlo srdci prospívá.
Jak poznat zdravý tuk
- Tuky jsou pro zdraví organismu nezbytné. Mají tvořit až třetinu denního energetického příjmu.
- Mezi zdravé tuky patří nenasycené mastné kyseliny (mononenasycené a polynenasycené). Zejména polynenasycené mastné kyseliny dokážou snižovat „zlý“ LDL cholesterol v krvi a tím předcházet vzniku srdečně-cévních onemocnění.
- Naopak u tzv. transmastných kyselin byl prokázán negativní vliv na zdraví. Transtuky totiž LDL cholesterol naopak zvyšují. I malé množství těchto tuků škodí. Jídelníček by proto neměl žádné transtuky obsahovat.
V čem sádlo poráží konkurenty
Odborníci na výživu oproti dřívějšku doporučují také sádlo. Mezi jeho hlavní výhody patří:
- při běžné pokojové teplotě se velmi dobře roztírá,
- nejsou v něm žádné škodlivé transmastné kyseliny,
- máslo obsahuje 45 % zdravých tuků, sádlo 60 %,
- většina zdravého tuku v sádle je kyselina olejová (stejně jako v olivovém oleji),
- v sádle je přibližně stejné množství cholesterolu jako v másle (95 mg cholesterolu na 100 g, přičemž bychom museli sníst 210 g sádla, abychom dosáhli povoleného množství tuku při nízkocholesterolové dietě).
Kvalita vepřového sádla závisí na způsobu chovu prasat. Nejvyšší kvality dosahuje sádlo z prasat krmených žaludy v prostředí biofarem. Sádlo z prasat chovaných v chlévě, která se mohou živit i myšmi, nebývá tak chutné.
Pozor na kalorie
Samozřejmě se nelze živit jen sádlem. Má totiž i stinné stránky:
- podporuje obezitu,
- přispívá k rozvoji zánětu v těle,
- podílí se na vzniku inzulinové rezistence (snížené citlivosti na hormon inzulin u diabetiků),
- pokud není uchováváno v chladničce, může se kazit.
Co z toho plyne? Při výběru tuku byste hlavně měli sledovat etikety výrobků. Vyhýbejte se především margarínům s obsahem transmastných kyselin. Výrobci nabízejí i margaríny, které tyto škodlivé látky neobsahují. Sádla ani másla byste se neměli bát, ale s jejich konzumací to raději nepřehánějte.
(hah)
Zdroje:
www.steadyhealth.com/articles/butter-margarine-or-lard-which-is-best
health.clevelandclinic.org/2014/01/margarine-or-butter-the-heart-healthiest-spreads-infographic/
www.steadyhealth.com/articles/is-butter-healthier-than-margarine