S vařečkou kolem světa – Tichomoří
Tichomořská kuchyně zahrnuje stravu a výživu z celé škály ostrovů, jež se nachází v Tichém oceánu. Tichý oceán se rozkládá mezi Asií, Amerikou a Austrálií, proto začneme malým "opáčkem“" ze zeměpisu.
Tichomořská kuchyně zahrnuje stravu a výživu z celé škály ostrovů, jež se nachází v Tichém oceánu. Tichý oceán se rozkládá mezi Asií, Amerikou a Austrálií, proto začneme malým "opáčkem" ze zeměpisu. Tichomoří se jiným názvem označuje jako Oceánie a do jejího celku řadíme tři skupiny ostrovů – Mikronésie, Melanésie a Polynésie.
Nám jsou známy například Šalamounovy ostrovy a Papua-Nová Guinea z Mikronésie, Marshallovy ostrovy z Melanésie nebo Havajské a Cookovy ostrovy a Nový Zéland z polynéské oblasti. Z hlediska zeměpisu a idiopatických střevních zánětů neexistují přesné údaje o množství IBD pacientů na tichomořských ostrovech, nicméně známé jsou informace z Nového Zélandu a Austrálie. Počty IBD pacientů v obou zemích jsou srovnatelné se střední a východní Evropou (incidence je v těchto zemích odhadována na 0,5 až 2 osoby na 100 000 obyvatel se zvyšující se tendencí).
Ze všech ostrovů a široké palety národů nelze zvolit stravu jen jedné oblasti. Obecně ale můžeme říct, že typickou součástí tichomořské kuchyně jsou kokosy a jejich dužnina a mléko. Další, pro nás asi překvapivou složkou tichomořské stravy je vepřové maso. Vepři se chovají úplně všude a při rodinných i jiných oslavách se tradičně opéká sele. Z dalších mas si můžete dopřát třeba jehněčí a samozřejmě plody moře. Z typických příloh na ostrovech ochutnáte cizokrajné "brambory" – hlízy manioku, jamy a batáty.
Batáty
Pro nás nejdostupnější jsou batáty. Jde o sladkou plodinu podobnou našim bramborám. Existují dva druhy na různé typy kuchyňských úprav. Červené batáty jsou vhodné na vaření a zapékání a žluté jsou vhodné na smažení a do těsta na pečení. V porovnání s našimi běžnými bramborami obsahují batáty až o polovinu více kalorií, ale také vitamínu C. To je pozitivní informace, ale bohužel vitamin C je v přírodní formě velmi nestabilní, a je tedy otázkou, kolik procent jej v plodině zůstane po dlouhé cestě z Tichomoří. Batáty se používají úplně stejně jako naše brambory, navíc je z nich možné připravit ještě pudinky, nákypy a další sladké pokrmy.
Kokosové ořechy, respektive kokosové mléko, jsou příjemným doplňkem či nápojem, jímž můžeme zpestřit náš středoevropský jídelníček. Z kokosového mléka si můžete připravit nejen pudink nebo piškot, ale také kokosovou polévku s mořskými plody či vynikající nápoj Piña Colada.
Piña Coladu ochutnejte nejen jako nápoj k tichomořskému menu, ale zkuste ji jako osvěžení po odpočinkových procedurách, které můžete vyzkoušet i v ČR. Mezi tichomořské relaxační procedury můžeme zařadit masáž lávovými kameny, havajskou masáž Lomi Lomi nebo masáž horkými mušlemi Matangi či zábal v banánových listech. Masáž lávovými kameny uvolňuje například ztuhlé svaly a pomáhá regulovat trávení a havajská masáž Lomi Lomi uvolňuje fyzické bloky i energetické dráhy. Ale úplně nejlepší relaxací by samozřejmě bylo se vypravit na odpočinek přímo do Tichomoří a užít si atmosféru nádherných pláží, přírody a oceánu na vlastní kůži.