Proč stoupá výskyt alergií? Vědci tápou
Také vám připadá, že nějak často slýcháte o problému zvaném alergie? Váš dojem je správný, takto postižených lidí je mnoho a stále přibývají nové případy. Odborníci zatím s většími či menšími úspěchy pátrají po tom, čím je to způsobeno.
Výskyt alergie celosvětově stoupá. Postihuje 30–35 % populace. Tento rozmach byl dříve patrný v zemích západního světa, ale v současné době se projevuje ve všech státech, které procházejí industriálním vývojem. Mění se i charakter onemocnění. Zatímco kdysi se zvyšoval výskyt astmatu a senné rýmy, v současné době stoupá podíl potravinových alergií, obzvláště mezi dětmi. Ale než se v lidském genomu udají tak významné změny na úrovni celé populace, trvá to staletí, proto současný trend genetickými faktory zaviněn být nemůže.
Imunitě chybí protivníci
Podle dlouhodobě uznávané hygienické hypotézy potřebuje lidský organismus, zejména v době, kdy se vyvíjí, neustálý kontakt s pestrou škálou mikroorganismů, hlavně bakterií. Prostředí, které je velmi čisté, až dezinfikované a vyskytují se v něm především viry a nečetné druhy bakterií, imunitní systém stimuluje k rozvoji alergie. Předpokladem ke kontaktu s bakteriemi byl dříve mimo jiné denní kontakt se zvířaty, který ve většině domácností dnes chybí nebo je výrazně omezen. Je známo, že děti žijící v rodině se psem, mají menší riziko vzniku alergie. Dalším prvkem je všeobecně dostupné očkování a antibiotická léčba, které za posledních sto let zachránily obrovský počet životů. Jejich použití je zcela oprávněné a i do budoucnosti nepostradatelné. Ale způsobují také snížený infekční tlak na imunitní systém, který není nucen se s těmi nejtěžšími útoky vypořádávat sám. I to je považováno za jednu z příčin vyššího výskytu alergie.
Viníků bude víc
K dalším možným faktorům, které zřejmě stojí za nárůstem alergií, patří následující:
- Strava obyvatel rozvinutých zemí obsahuje více potravinářských výrobků a méně přírodních složek. Někteří odborníci se domnívají, že i to může mít podíl na současném trendu.
- Dalším znepokojivým prvkem je určitá nepřirozená pestrost – často konzumujeme potraviny z druhého konce světa, které nás mohou dráždit.
- Jistý vliv na imunitní systém má zřejmě i vitamín D, ačkoli publikované údaje jsou rozporuplné.
- Stejně tak životní prostředí, ovšem i zde se informace z jednotlivých zdrojů výrazně liší.
Slibná budoucnost
Stoupající povědomí o mnoha vlivech, které přispívají ke kumulaci problému, stejně jako další plánovaný výzkum v této oblasti nám dávají naději. Snad již brzy bude k dispozici dostatek informací k tomu, abychom mohli alergiím úspěšně předcházet.
(pez)
Zdroj: http://www.allergyuk.org