Péct, či nepéct při IBD cukroví? Známe odpověď!
Neumíte si představit Vánoce bez rozpálené trouby a cukroví, které sladce provoní celou domácnost? Ani my ne. Proto jsme pro vás připravili tipy na domácí dobroty vhodné i pro lidi s chronickým střevním zánětem.
Trable s vlákninou
Méně vlákniny v potravě znamená méně nestravitelného obsahu, se kterým by se střevo muselo vypořádat. Výrazné omezení příjmu vlákniny je základem takzvané bezezbytkové diety. K té se někteří lidé s chronickými střevními záněty (IBD) uchylují jen při vzplanutích onemocnění, jiní ji potřebují dodržovat neustále. Z běžných přísad do vánočních sladkostí jsou na vlákninu bohaté:
- ořechy a mandle,
- kokos,
- sušené ovoce (například rozinky),
- celozrnná mouka.
Oblíbené kokosky a vanilkové rohlíčky je tedy lepší buď přenechat zbytku rodiny, nebo se jejich pečení vyhnout úplně. Stejný osud potká i marokánky, lepené ořechy nebo kokosovorumové kuličky. Nezoufejte však, i pro vás najdeme to pravé cukroví! Předtím se však musíme podívat na zoubek dalším problematickým přísadám – tukům.
Opatrně s živočišnými tuky
Nasycené mastné kyseliny se do vánočního cukroví dostávají hlavně v másle, popřípadě ve šlehačce nebo vajíčkách. Každá kuchařka ví, kolik másla se může ukrývat nejen v krémech, ale třeba i v lineckém těstě. Jsou nasycené tuky problém? Nemusí být – většina lidí je tráví dobře, a protože jde o „kalorické bomby“, můžou vám skvěle posloužit, pokud vás při střevním zánětu trápí hubnutí. Někdy však tučná strava vede ke střevním potížím. Nesmíme zapomínat ani na to, že nasycené tuky nesvědčí srdci (zvyšují hladinu cholesterolu) a přispívají k obezitě. Máslových dobrot si proto raději upečte jen malé množství.
Pečte si sami
I přes tato omezení stále zbývá spousta druhů cukroví, které se mohou objevit na vaší vánoční tabuli. Jak těch tradičních, tak i originálnějších. Upečte si třeba:
- linecká kolečka tak, jak je dělají babičky – z bílé mouky a promazané džemem bez zrníček,
- sněhové pusinky z bílku a moučkového cukru, které jsou ke střevům šetrné jako pohlazení, a navíc mají vysoký obsah bílkovin,
- perníčky – ale jezte je, jen jsou-li krásně měkké,
- včelí úly, známé také jako vosí hnízda, do kterých můžete místo rumu použít rumové aroma. Zajímavé je, že kakao, na rozdíl od kávy, by nemělo představovat při IBD problém – vědci dokonce zjistili, že působí protizánětlivě.
Tip na závěr zní: vyrábějte si cukroví doma. V kupovaném se mohou skrývat přísady, které vás na toaletě nepříjemně překvapí a pokazí vám celé svátky. A za to úspora času a námahy rozhodně nestojí.
(luko)
Zdroje:
www.scan.scot.nhs.uk/Documents/Low%20fibre%2009%20A4%20060611.pdf