Genetika není vše: Třetině nádorových onemocnění se dá vyhnout
Vznik nádorového onemocnění je kombinace řady faktorů - naší genetiky a zevních vlivů. Geny ovlivnit nemůžeme, ale zevní vlivy z velké části ano. Ovlivněním zevních faktorů můžeme dle WHO (Světová zdravotnická organizace) zabránit vzniku až třetiny nádorových onemocnění. A to už stojí za to. Tato preventivní opatření vám mohou pomoci.
1. Vynechte cigarety
O škodlivosti tabákových výrobků a jejich úzkému spojení s rakovinou plic víme již dlouho.
Cigaretový kouř obsahuje nejméně 70 chemických látek, které se mohou podílet na vzniku rakoviny. Kancerogeny vstupují do našeho krevního řečiště a do celého těla. Poškozují buněčnou DNA, a tím přispívají ke vzniku nádoru. Podílí se na vzniku rakoviny, a to ať už se jedná o kouření aktivní, či pasivní.
Žvýkání tabáku je také nebezpečné, způsobuje rakovinou dutiny ústní, jazyka, jícnu a slinivky.
Nebezpečné je také kouření elektronických cigaret. V těch se tabák sice nespaluje, ale kouř, který z nich vdechujeme, obsahuje také kancerogeny, některé sice v menší, ale některé dokonce ve větší míře než klasické cigarety. Proto jejich kouření nelze považovat za bezpečnou alternativu.
2. Stravujte se zdravě
Zkuste omezit červené maso (vepřové, hovězí, skopové, telecí a jehněčí) a nasycené tuky (červené maso, mléčné výrobky, sýry, vejce, kokosový a palmový olej).
Co se týče způsob přípravy jídel, doporučujeme co nejméně grilování. Spalováním odkapávajícího tuku na otevřeném ohni či dřevěném uhlí dochází ke vzniku polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU). Tyto nebezpečné látky se pak usazují na povrchu grilovaných potravin a dostávají se do těla se stravou, a v menší míře se vstřebávají i pokožkou. Smažení a grilování uvolňuje další typ kancerogenních látek - heterocyklické aromatické aminy (HAA). Ty se uvolňují hlavně při smažení masa, ryb, ale i zeleniny a vajec při vysokých teplotách.
Uzení může také být rizikové. Nitrosaminy, které při něm vznikají, však můžeme najít i v zelenině - hlavně v květáku, mrkvích, ředkvičkách, v závislosti na kvalitě půdy a typu používaných hnojiv. Proto je dobré volit zeleninu a ovoce v bio kvalitě a nepodceňovat dobrou hygienu potravin.
Zdravá strava je klíčem k prevenci metabolických a kardiovaskulárních chorob, ale má i vliv na prevenci vzniku nádorů.
3. Obvod pasu pod kontrolou
Existuje jasná spojitost mezi nadváhou/obezitou a vyšším výskytem nádorových onemocnění.
Co je méně jasné - proč tomu tak je? Experti se domnívají, že je to hlavně chronickým zánětem způsobeným tzv. viscerálním (orgánovým) tukem. Tukem, který obklopuje a prostupuje naše vnitřní orgány. Jeho nadbytečné množství ovlivňuje činnost a zastoupení hormonů jako jsou inzulin a estrogen, které ovlivňují řadu procesů v těle, včetně růstu a dělení buněk.
Je důležité si vážit svého těla a oceňovat jej. To znamená dobře se o něj starat - udržovat zdravou hmotnost, udržovat se v kondici.
Zdravá hmotnost je jedním z nejlepších a nejkomplexnějších preventivních opatření pro naše dlouhodobé zdraví. Udržení vhodného BMI a zejména obvodu pasu má obrovský dopad na naše zdraví a kvalitu života.
4. Co nejméně sedavého stylu života
Pohyb je důležitá součást prevence jak civilizačních chorob, tak i nádorových onemocnění.
A není to jen proto, že nám pomáhá udržet zdravou hmotnost. Pohyb sám o sobě je klíčový.
A to nejen v rámci sportovní aktivit, ale hlavně pohyb jako životní styl.
Rozsáhlá meta-analýza německých vědců v roce 2014 prokázala, že sedavý způsob života je nezávislým rizikovým faktorem řady nádorových onemocnění.
V rámci prevence nádorových onemocnění nemusíme hned začít s dvoufázovým tréninkem ve fitness centru, ale jde spíše o to začlenit více pohybu do našeho běžného života.
Zkusit jít do práce či z práce pěšky, po večeři si zajít na procházku. O víkendu výlety do přírody či na kole.
5. Prodloužení suchého února
Přes všechny články v minulosti na téma pozitivních dopadů červeného vína či jiných alkoholických nápojů na naše zdraví, faktem zůstává, že alkohol nemá žádné zdravotní benefity. Právě naopak, statistické údaje z USA říkají, že alkohol je zodpovědný za zhruba 6 % nádorových onemocnění a za 4 % všech úmrtí na rakovinu.
Míra rizika je závislá na požitém množství nezávisle na druhu alkoholu. Už jednotka alkoholu denně je riziková. Jedna jednotka alkoholu odpovídá cca 1,5 dcl vína, třetince piva či jednomu panáku. A nezáleží na tom, jestli piju každý den, nebo množství vypiju jednou za týden a zprůměruji.
Překvapit může fakt, že alkohol je významný rizikový faktor pro vznik rakoviny prsu. Zde i malé množství alkoholu má velmi negativní dopad a výrazně zvyšuje riziko vzniku nádoru oproti abstinentům. Je to proto, že alkohol zvyšuje hladinu estrogenu.
Platí tedy, že nejzdravější je úplná abstinence. Začít můžete pomalu - jedním týdnem nebo měsícem bez alkoholu, a postupně se k abstinenci dopracovat.
6. Opatrně s horkými nápoji
Ukázalo se, že pití velmi horkých nápojů může vést k výraznému poškození sliznic a dlouhodobý chronický zánět pak vede k rozvoji nádorového bujení v dutině ústní či jícnu.
Proto čaj ideálně bez rumu, a ne úplně vařící.
7. Chraňte se před sluncem
Nejčastější kožní nádory se ve většině případů objevují na částech těla vystavených slunci a většinou se objevují v pokročilejším věku jako výsledek dlouhodobého působení slunečního záření.
Problémy mohou nastat zejména při opakovaném spálení pokožky sluncem, proto zvláště u světlých fototypů je vhodné se slunci v poledních hodinách v létě zcela vyhnout.
Opalování v soláriích může také způsobit potíže, jelikož i UVB záření, které solária hlavně využívají, zvyšují riziko rakoviny. Studie ukazují, že dlouhodobé využívaní solárií mezi 25. –35. rokem života výrazně zvyšují riziko rakoviny kůže.
Nezapomínejme na důležitý vitamin D, který naše tělo získává vlivem UVB záření. I zde je ale na místě používat opalovací krém, který nijak neovlivňuje hladinu vitaminu D.
V letních měsících proto doporučujeme nošení slunečních brýlí, pokrývky hlavy a používání opalovacích krémů s faktorem minimálně 30 a vitamin D můžete užívat i ve formě suplementů.
8. Buďte obezřetní a nechte se očkovat
Chronický zánět poškozuje buňky a změny jejich DNA pak mohou vést k jejich přeměně v buňky nádorové.
Před některými infekcemi se můžeme chránit i očkováním. Toto je příklad hepatitidy (žloutenky) typu B, očkování je od roku 2001 zařazeno v České republice mezi povinné očkování, takže mladší ročníky jsou již očkovány.
Dalším dostupným očkováním je očkování proti lidským papilomavirům (HPV). HPV způsobují rakoviny děložního čípku i další genitální nádory. V České republice je nyní dostupná vakcína proti 9 druhům HPV a je plně hrazena ze zdravotního pojištění od 13. let věku, doporučeno je očkování jak dívek, tak chlapců.
Bohužel například proti HIV či hepatitidě C, které také mohou způsobovat různé typy nádorů vakcína dosud neexistuje. Ale svým chováním můžeme výrazně ovlivnit riziko nákazy takovou to infekcí - bezpečný sex a žádné drogy jsou důležitou součástí ochrany i před nádory.
Mnoho zevních vlivů řadíme do zdravého životního stylu. Ten má pozitivní dopad nejen na naše fyzické, ale i psychické zdraví. Nikdy není pozdě začít, nemusíme čekat na první den v týdnu, měsíci nebo Nový rok. Pokud potřebujete poradit, jak se zdravým životním stylem začít, lékaři v naší poradně vám rádi pomohou.