Odeznění alergie na sóju lze předpovědět díky hodnotám alergických protilátek
Alergie na sóju postihuje přibližně 0,4 procenta dětí. To je přibližně o polovinu méně, než je alergiků na burské oříšky.
I přesto jde o významný problém. Sója je totiž potravina oblíbená zejména u vegetariánů, kterým slouží jako náhražka masa. Sója je rovněž přidávána do celé řady potravin, což pacientům s alergií komplikuje výběr bezpečných potravin.
Pro pacienty s alergií na kravské mléko je ale sója vítanou náhražkou mléka. Všeobecně se předpokládá, že z potravinové alergie, která se poprvé projevila v kojeneckém či batolecím věku, většina dětí ve věku přibližně 5–6 let vyroste.
Záhadná alergie na sóju
Zda to platí i pro pacienty alergické na sóju, to zkoumali američtí lékaři. Sledovali celkem 133 dětí s prokázanou sójovou alergií. 64 procent mělo současně astma, 71 procent alergickou rýmu a 85 procent atopický ekzém.
Medián (hodnota uprostřed souboru srovnaného dle velikosti) věku dětí při začátku sledování byl 1 rok, medián doby sledování 5 let. U čtvrtiny pacientů došlo k vymizení alergie ve 4 letech, u 45 procent ve věku 6 let a u 69 procent ve věku 10 let.
Důležité hodnoty protilátek
Hodnoty alergických protilátek, tzv. specifických IgE, proti sóje se ukázaly jako vhodný test pro předpověď, kdy k odeznění alergie dojde. Děti s hodnotami do 5 kU/l vyrostly z alergie většinou ve věku do 5 let, děti s hodnotami okolo 50 kU/l se alergie na sóju zbavily většinou až ve věku okolo 10 let. Hodnota specifického IgE proti potravinovým alergenům se zdá být výhodným ukazatelem, který napomáhá předpovědět, zda k odeznění potravinové alergie dojde a hlavně kdy.
(van)
Zdroj: Savage J., J Allergol Clin Immunol, 2009, 125