Objevte tajemství vápníku
Kalcium. Asi nejzmiňovanější prvek u osteoporózy. Nejčastěji přetrvává názor, že nejvíce vápníku je v mléce a mléčných výrobcích. Není to však pravda. Pojďme tedy objevit tajemství tohoto velmi důležitého prvku.
![Mléko s houskou](https://www.ulekare.cz/media/cache/content_detail/media/image/437134ca0dce8ffb17abbf3eacabfacb.jpg)
Prvek s číslem dvacet
Vápník, latinsky calcium, je nejvýznamnější prvek z řady tzv. kovů alkalických zemin. V normálním stavu je to velmi lehký a velmi reaktivní kov. V lidském těle je součástí především kostí a zubů, nezastupitelnou úlohu ale hraje například i v regulaci srdečního rytmu. Jeho nedostatek proto způsobuje jak poruchy srdce, tak i osteoporózu neboli řídnutí kostí. Proto je třeba vápník pravidelně přijímat, při osteoporóze pak dokonce i ve zvýšené míře.
Jezte polévky a ryby!
Nejčastěji se jako nejvýznamnější zdroj vápníku uvádí mléko a mléčné výrobky. To je sice pravda, ale nejvíce vápníku v sobě obsahuje zcela jiná potravina. Je jí kelp neboli hnědá mořská řasa. Ta se však na českém jídelníčku příliš neobjevuje, proto je třeba vápník přijímat i z jiných zdrojů. Ideální jsou např. mořské ryby jako sardinky a tuňák, kaviár, želatina či vaječné žloutky. Dobrým zdrojem jsou i pivní kvasinky nebo mandle, fazole, lískové oříšky a různá semínka: sezamová, mák a podobně.
Protože by správná strava měla být pestrá, lze jako další zdroje vápníku doporučit i tmavozelenou zeleninu, jako je kapusta, mladé listy tuřínu, kostival a mrkev. Překvapivě jsou dobrým zdrojem vápníku i polévky připravené z vývaru z kostí, například z šunkového nebo z telecího kolena.
Když kukuřici, tak s citronem
Poměrně opomíjeným zdrojem vápníku je kukuřice. Kukuřičné tortily nebo čipsy připravované tradičním způsobem s citronem jsou totiž dalším velmi dobrým zdrojem vápníku. Většina kukuřičných čipsů ale citron neobsahuje, a proto do těla mnoho vápníku nepřinesou. Stejně tak kukuřičný chléb nebo kukuřice jedená jako zelenina.
(kam)
Zdroje:
www.metabolicketypy.com
www.suchogryz.cz