Jak se v restauraci najíst zdravě
Pokud dbáte na správný životní styl, snažíte se hubnout nebo sledujete obsah cholesterolu v jídle, možná se návštěvám restaurací vyhýbáte. Třeba i ze strachu, že byste mohli „zhřešit“. Ale i tady je možné najíst se zdravě – stačí se jen nad výběrem menu zamyslet.
Usedejte rozhodnuti
Dnes již mnoho restaurací nabízí výborné pokrmy s nízkým obsahem tuku a cholesterolu. Pokud podnik ještě neznáte, najděte si jeho menu na internetu a předem vytipujte, co si dáte. Tak se vyhnete váhání a případnému výběru nezdravého jídla. Nevolte pokrmy, v jejichž názvu se objevují slova, jako jsou máslový, na másle, smažený, krémový, gratinovaný apod. V některých restauracích jsou v menu dokonce k dispozici i výživové informace.
Pozor na skryté kalorie
Při objednávce myslete nejen na složení jídla. Pokuste se objednat si jako první, aby vás volba ostatních nijak neovlivnila. Pokud si nejste jistí způsobem, jakým je váš pokrm připravován, nebojte se zeptat obsluhy. Co se týká výběru samotného jídla, zkuste se držet následujících tipů.
- V nabídce hledejte pokrmy připravované v páře, vařené, grilované či restované.
- Brambory objednávejte pečené, vařené nebo restované namísto těch smažených.
- Vybírejte jídla s čočkou, cizrnou či fazolemi – luštěniny jsou bohaté na vlákninu a zasytí vás.
- Pokud si dáváte předkrm, volte polévky s vývarovým základem nebo ideálně zeleninové polévky typu minestrone a gazpacho.
- Zdrojem bílkovin jsou mořské plody, drůbeží a libové maso. Z tučného masa je vhodné odstranit veškerý viditelný tuk.
- Obsluhu klidně požádejte o porci zeleniny místo hranolek a kuchaře o přípravu kuřete bez kůže.
- Jako dezert si objednejte ovocný sorbet nebo čerstvé ovoce bez šlehačky a toppingu.
Jídlo jezte pomalu a vychutnávejte ho. Nejenže si ho tak více užijete, ale tělo si snáze uvědomí, že již má dost.
Zrádné saláty
Když večeříte v restauraci a chcete si dát něco zdravého, salát se jeví jako jasná volba. Ale pozor – saláty v sobě často skrývají kalorické bomby v podobě dresinků nebo krutonů. Jejich kalorická hodnota se pak může vyrovnat i fastfoodovému hamburgeru. Při výběru si tedy dávejte pozor na položky, jako jsou strouhaný sýr, krémové zálivky, krájená vejce či kousky slaniny. Volte raději saláty s ořechy, semínky, sušeným ovocem a fazolemi. Tyto ingredience dodávají jídlu chuť a jsou zdravé. Místo dresinku pak salát raději zakapejte citronovou šťávou či octem. Pokud dresinku neodoláte, objednejte si jej stranou. Namáčejte vidličku nejprve do něj a až poté do salátu – sníte ho tak méně, ale účel dochucení bude splněn.
(cean)
Zdroj:
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/cholesterol-guide-eating-out