Jak se vyhnout bolestem kloubů? Pomůže správná výživa
V lidském těle se nachází více než stovka kloubů. Během celého života dostávají pořádně zabrat, a to nejen chůzí či během, ale i například nesprávným držením těla či úrazy. Není proto divu, že se dříve či později začnou ozývat. Bolest kloubů je značně omezující, což může potvrdit každý, kdo ji někdy zažil. Co tedy dělat, abychom zabránili jejich poškození a bolesti?
Jedním ze základních stavebních kamenů lidského těla je kolagen – speciální bílkovina, která je nezbytnou součástí pojivových tkání. Tvoří až 30 % celkového množství bílkovin v našem těle. Organismus ji (zjednodušeně řečeno) vytváří všude tam, kde potřebuje pružnost a pevnost. Uvádí se, že je 1 mm2 kolagenních vláken udrží až 50 kg. Za jedinečnými vlastnostmi kolagenu stojí jeho výjimečná prostorová struktura a uspořádání. Aby se kolagenová vlákna udržela v perfektní formě, musejí se, stejně jako ostatní biologické struktury, neustále obnovovat. K tomu je potřebné dostatečné množství specifických aminokyselin a vitaminů – zejména vitaminu C.
S tím, jak člověk stárne, však může docházet ke zhoršování těchto regeneračních mechanismů a pružnost kolagenových tkání může klesat. Negativně může na tyto mechanismy působit také oxidativní stres, chronické záněty či chronické přetěžování. Tyto stavy pak mohou vést k oslabení pohybových struktur, které se projeví jako bolest pohybového aparátu. Otázkou, jak tvorbu kolagenu podpořit, se v současné době zabývá řada výzkumů.
Jak prospívají doplňky stravy?
Jednu z možností, jak tvorbu kolagenu v těle podpořit, přestavují doplňky stravy. Těch je však na našem trhu velké množství a zdaleka ne všechny fungují. Jak si tedy vybrat ten správný? Odpověď tkví ve složení a dávkování. Látky, které mohou doplňky stravy obsahovat, jsou kromě hydrolyzovaného kolagenu také:
- Glukosamin-sulfát – Je to látka tělu vlastní, kterou tvoří řetězce propojených cukrů a proteinů. Je hlavní složkou chrupavky, a proto by byl bez ní každodenní pohyb velice obtížný. Glukosamin-sulfátu jsou připisovány protizánětlivé účinky, odlišné od účinku nesteroidních antirevmatik. V různých komerčních produktech je podáván v denní dávce v rozmezí 1500–2000 mg.
- Chondroitin-sulfát – Je podáván v dávkách 800 mg denně. Byl rovněž popsán jeho protizánětlivý efekt.
- Methylsulfonylmethan (MSM) – Je to bílá krystalická ve vodě rozpustná sloučenina síry, která se nachází ve všech buňkách lidského těla. Její největší koncentraci najdeme v nervové tkáni, pokožce, vlasech a v kloubech. V těle působí tak, že zvláčňuje vnitřní vazivové a chrupavkové tkáně.
- Vitamin C – Neboli kyselina L-askorbová patří k vitaminům, které si naše tělo neumí samo vyrobit, a proto ho musíme pravidelně doplňovat. V souvislosti s pohybovým aparátem přispívá vitamin C k tvorbě kolagenu. Jeho doporučená denní dávka je 30 mg a nejvíce ho najdeme v citrusových plodech a zelenině.
- Hořčík – Je kovový prvek nezbytný pro život. Je nezbytný pro správnou funkci nervového systému, normální činnost svalů, zdraví zubů a pozitivně působí i proti únavě a vyčerpání. Denní doporučená dávka je 4,5 mg na kg tělesné hmotnosti. U lidí starších 51 let pak nejnovější dostupná data doporučují zvýšit jeho denní dávku o 40 mg/den u žen a o 70 mg/den u mužů.
- Vitamin D – Je vitamin, který zvyšuje vstřebávání kalcia a fosforu ve střevě a podporuje jejich ukládání v kostech. Vitamin D3 (cholekalciferol) vzniká v kůži působením slunečního záření a jeho doporučená denní dávka pro dospělé je 10 μg.
- Kyselina hyaluronová – Je přirozenou součástí lidského těla. Nachází se v řadě tkání, zejména pak v tkáních pojivových. Ve zvýšené koncentraci ji najdeme v očích, pokožce a v kloubní tekutině.
Všechny tyto výše uvedené látky, včetně dalších, jako je proteolytický enzym bromelain, esenciální aminokyselina L-leucin, esenciální stopový prvek zinek, který chrání buňky před oxidativním stresem, či vitamin H, obsahuje například kloubní výživa českého výrobce Kloubus (www.kloubus.cz). Ta je určena nejen pro sportovce a aktivní lidi, ale i pro seniory, kteří chtějí dopřát svým kloubům, šlachám a vazům vše, co je v budoucnu ochrání před poškozením. Její užívání je jednoduché, rychlé a pohodlné – stačí jednou denně rozpustit sáček s doplňkem stravy ve vodě a vychutnat si jeho grepovou příchuť.
Více informací o kloubní výživě naleznete ZDE.
(PR)
Zdroje:
Dungl Pavel a kol. Ortopedie, 2. přeprac. vyd. Grada Publishing, a. s. 2014, s. 87-88. ISBN 978-80-247-4357-8
Kolektiv autorů. Výkladový ošetřovatelský slovník, Grada Publishing, a.s., 2007, s. 525, ISBN 978-80-247-2240-5
Zdeněk Kalvach, Zdeněk Zadák, Roman Jirák, Helena Zavázalová, Petr Sucharda a kol. Geriatrie a gerontologie. Grada Publishing, a. s., 2004. s. 309, ISBN 978-80-247-0548-6