Celiakie
Celiakie je zánětlivé postižení tenkého střeva, které je způsobeno nesnášenlivostí lepku zejména jeho gliadinovou součástí. Výskyt této nemoci se udává jako jeden nemocný na 300 zdravých jedinců. Tato hodnota značně kolísá, nejvyšší se udává v Severní Evropě a Irsku. Toto onemocnění je dědičné.

#IMG#
Za vším hledej lepek !?
Lepek je obsažen ve většině základních obilovin. Nejvíce v zrnech žita a pšenice, v menší míře ječmene a ovsa.
Jaké jsou příznaky celiakie?
Příznaky celiakie jsou závislé na věku, ve kterém začaly. U kojenců se může projevovat neprospíváním, vzedmutým břichem, chronickým průjmem, zvracením, nechutenstvím a duševními změnami. U školním dětí je z celiakie podezřelý hlavně jejich malý vzrůst. Asi 10% dětí s malým vzrůstem trpí celiakií. U dospělých se celiakie projevuje slabostí, úbytkem na váze a průjmy. Existují však i pacienti zcela bez příznaků.
Jak se celiakie diagnostikuje?
Pojme-li podle výše uvedených příznaků lékař podezření na celiakii, odebere pacientovi krev na vyšetření protilátek proti gliadinu a endomyziu. Diagnóza se spolehlivě potvrdí odebráním vzorku tenkého střeva (tzv. biopsií). Ta se provádí na specializovaném pracovišti.
Jak se celiakie léčí?
Absolutním základem léčby je dodržení bezlepkové diety. Z potravy je nutné vyloučit mouku pšeničnou, žitnou, ječnou i ovesné produkty. Vyvarovat se je nutné i potravinám, které tyto složky obsahují třeba jen v malém množství (omáčky, konzervy, uzeniny, pivo). Povolena je sójová a rýžová mouka, rýže, brambory a kukuřice. Tato dieta je celoživotní .
Nestačí-li dietní režim, přidávají se k léčbě glukokortikoidní hormony. Ty tlumí zánětlivou reakci. Vzhledem k velkému množství „zakázaných“ potravin je nutné do těla dodávat dostatek vitamínů a minerálů.