Antioxidanty chrání i před zeleným zákalem
O prospěšnosti zeleného čaje se ví již dlouho, avšak nedávno si tento zdravý nápoj připsal na své konto další body. Vědecké studie potvrdily, že antioxidační látky obsažené v zeleném čaji dokážou v těle proniknout i do částí oka, jako je čočka nebo sítnice. Je velmi pravděpodobné, že tam blahodárné účinky zeleného čaje působí i proti vzniku očních onemocnění, jako je například zelený zákal.
Antioxidanty prostupují do oka
Antioxidanty přítomné v zeleném čaji se nazývají katechiny a svou schopností odklízet volné kyslíkové radikály se řadí po bok vitamínu C, vitamínu E nebo méně známého luteinu a zeaxantinu. Až dosud však nikdo nevěděl, zda katechiny z trávicího traktu po požití čaje prochází i do tkání oka a tam také likvidují škodlivé radikály.
Vědci nedávno provedli sérii pokusů s laboratorními potkany, kterým dávali pít zelený čaj. Následně provedená analýza očních tkání těchto potkanů s jistotou potvrdila, že různé části oka absorbují jednotlivé katechiny ve významném množství. Například sítnice z katechinů nejvíce absorbovala gallokatechin, zatímco tkáň sklivce větší množství epigallokatechinu. Příznivý vliv těchto látek na snižování množství volných kyslíkových radikálů v oku trval průměrně dvacet hodin od jejich požití.
Jak škodí oxidační stres
Pokud je kdekoli v těle vysoká koncentrace volných kyslíkových radikálů, tyto látky tam reagují s biologickými molekulami, například DNA nebo bílkovinami, mění jejich strukturu a poškozují je. Společně s dalšími faktory se tak podílejí na zakalení čočky u šedého zákalu nebo poškození očního nervu u zeleného zákalu. Látky, které dokážou snižovat množství volných kyslíkových radikálů v těle, jsou tedy mimo jiné prospěšné i pro naše oči a zrak. Mezi tyto takzvané antioxidanty patří především vitamíny C a E, rostlinná barviva karotenoidy a flavonoidy nebo právě v zeleném čaji obsažené katechiny.
(vek)
Zdroj:
www.medicalnewstoday.com