Zelený zázrak pomáhá ke zdravému srdci
Určitě jste si všimli všudypřítomné reklamy na ledový zelený čaj, vychvalující jeho antioxidační vlastnosti. A ne nadarmo. Zelený čaj je totiž tzv. antioxidanty doslova nabitý. A ty jsou pro naše tělo hotovým elixírem zdraví.
Zázračná rostlina
První zmínky o bíle kvetoucím keři, který poskytuje chutný nápoj podivuhodných účinků, se objevují v čínských legendách už 3 000 let před naším letopočtem. Rostlina, z jejíchž mladých lístků se čaj získává, má mnoho zajímavých vlastností. Dokáže v sobě shromažďovat fluoridy z půdy, a to až v množství 200 mg na 2 gramy. A přesně taková je hmotnost čajového sáčku. Denní konzumace 4–5 šálků čaje denně může zpevnit sklovinu i kosti. Mnozí z nás pijí čaj pro povzbuzení. Není divu, obsahuje asi 18 mg kofeinu (nebo theinu – mají stejnou strukturu) na 100 ml. Obavy z dehydratace při pití čaje jsou zbytečné. Podává se totiž obvykle v dostatečném množství vody. Ovšem to v čaji nejcennější jsou bioflavonoidy, tedy polyfenoly zvané katechiny. Těch obsahuje nejvíce právě zelený čaj.Antioxidanty pro srdce
Bioflavonoidy patří mezi antioxidační látky. To jsou sloučeniny, které pohlcují tzv. volné radikály. Volné radikály jsou nesmírně reaktivní části molekul či atomů. Vznikají při poškození těla, ať už vlivem UV záření, nebo při zánětu. Tyto reaktivní částice mohou při zánětu bojovat proti případným patogenům, ale také poškozují naše buňky včetně DNA. Proto vědci volné radikály podezřívají, že se podílí na nejen vzniku nádorů, ale také poškozením cévní výstelky urychlují aterosklerózu. Vznik trombu na pokročilém aterosklerotickém plátu je jen otázkou času…Až 10krát více antioxidantů i vitaminů obsahuje zelený čaj. Na rozdíl od černého se totiž jen rychle suší, nefermentuje se. Po zalití přiměřené dávky čaje horkou vodou se do jednoho šálku vyluhuje až 200 mg flavonoidů. Už tři šálky čaje denně dokážou účinně zvednout hladinu antioxidantů v těle a snížit tak riziko srdeční příhody.
Pravý zelený čaj je nejen lahodný, osvěžující nápoj, ale i skvělá prevence civilizačních chorob. Nakolik to platí i o přeslazených čajových limonádách s konzervanty, nechť každý zváží sám.
(ela)Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cajovn%C3%ADk
Jiří Patočka: Čaj s mlékem, Vesmír 86, 136, 2007/3
Gabriel Hocman: Zelený čaj – zelená zdraviu, Vesmír 75, 498, 1996/9