Vyhněte se jídlům, která nesvědčí kostem
Stejně tak jako krevnímu tlaku, ani kostem se nezavděčí kdejaká potravina. Některé jim vyloženě prospívají, a některé jim naopak velmi škodí. To platí i u onemocnění osteoporózou.
Sůl jako hrozba pro naše kosti
Přemíra soli v těle dokáže napáchat různé škody, naše kosti nevyjímaje. Sůl totiž způsobí, že se nám z těla ztrácí vápník, základní stavební prvek právě kostí. Podle studií amerických autorů by bylo ideální přijímat za den okolo 2,5 g soli (asi 1 čajová lžička), zatímco velká skupina lidí si dopřává až 4 g soli za den. Proto je vhodné pokrmy nedosolovat, vyhnout se přesoleným salámům, pochutinám a podobně.
Požírače kostí v kole
Tyto oblíbené a chutné nápoje jsou obohacovány kyselinou fosforečnou, která opět zvyšuje vylučování vápníku. Proto ani ony našim kostem nesvědčí. Doporučení odborníků zní jasně – příležitostné požívání coca-coly, spritu, sody apod. není škodlivé, nesmí se však stát pravidelnou součástí pitného režimu. Vhodné je tyto nápoje nahradit džusy, vodou, mlékem či ovocnými šťávami.
Další nebezpečí: kofein
Kofein, nejvíce obsažený v kávě, je další látkou zvyšující ztráty vápníku z těla. Když přijmeme 100 mg kofeinu, tělo ztratí 6 mg vápníku. Kvůli zachování zdraví kostí ale není třeba se tohoto životabudiče vzdávat úplně. Jen jej zkuste omezit ráno. A pokud to nejde, zkuste přejít na kávu bez kofeinu.
Sója jedině v kombinaci s vápníkem
Výzkumy prokázaly, že sója a produkty z ní vyráběné – tofu, sójové maso apod. – obsahují velké množství bílkovin důležitých pro stavbu kostí. Aby je kosti mohly využít, musí k tomu dostat velké množství vápníku. Jíte-li sójové výrobky občas, je to pro vaše kosti dobré. Tvoří-li ale sója hlavní součást jídelníčku, hlídejte si denní příjem vápníku v dávce 1 gramu.
Staré známé přísloví praví, že všeho moc škodí. Platí to i pro nesprávné potraviny v jídelníčku osteoporotika. Pestrá strava bohatá na vápník a vitamin D je naopak tou dobrou cestou ke zdravým kostem.
(syna)
Zdroj: www.webmd.com