Trápí vás vysoký cholesterol? Jezte luštěniny
Máte rádi čočku? Pokud chcete zůstat zdraví, měla by se na vašem talíři objevovat častěji než jen o novoročním obědě. Potvrdily to vědecké výzkumy.
Výsledky studie kanadských vědců ukázaly, že jedna denní dávka (3/4 šálku) luštěnin účinně snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Již po třech týdnech „luštěninové diety“ klesl tento cholesterol o 5 procent. Pokud vám lékař oznámil, že zrovna ve vaší krvi koluje nadměrné množství cholesterolu, pak by fazole, čočka, cizrna, hrách a další příbuzné plodiny měly tvořit pravidelnou součást vašeho jídelníčku.
Co zjistili vědci
- Se zvyšující se hladinou LDL cholesterolu roste riziko chorob srdce a cév. Pokud se vám tedy podaří, třeba díky luštěninám, škodlivý cholesterol snížit, můžete se vyhnout například srdečnímu infarktu nebo cévní mozkové příhodě (mrtvici).
- Příznivý vliv luštěnin na zdraví srdce se výrazněji projevuje u mužů. Oproti ženám prý mívají horší stravovací návyky a v důsledku toho i vyšší hladinu cholesterolu. Proto dokážou ze zařazení luštěnin do jídelníčku vytěžit více.
- Luštěniny představují jeden z nejvíce nedoceněných zdrojů bílkovin. Jako zásobárna bílkovin jsou vhodné i pro sportovce. Obsahem vlákniny velmi prospívají střevům.
Šoulet a spol. uzdravují
Experti se shodli, že luštěniny by se měly stát součástí každodenního jídelníčku. Zde je několik tipů na pokrmy, které byste si mohli oblíbit:
- čočka nakyselo – tradiční český (nejen) novoroční oběd,
- hrachová kaše,
- čočková polévka,
- šoulet – židovské jídlo připravené z luštěnin, krup a koření,
- hummus – kaše či pomazánka z mačkané cizrny, tradiční arabská pochoutka,
- mexický salát s tuňákem a fazolemi.
Luštěniny lze přidávat do těstovin, polévek i salátů.
A co plyny?
Zatímco odborníci na výživu pěli chválu na skvělé zdravotní účinky luštěnin, někteří z účastníků studie si stěžovali na žaludeční a střevní obtíže. Nadýmání, plynatost, zácpu nebo průjem přisuzovali právě konzumaci luštěnin. Jejich stesky už odborníci nekomentovali.
(hah)
Zdroj:
www.webmd.com