Teplé dny prospívají slabým a nemocným, ale…
Dnes už to pociťujeme mnohem méně, ale naši předci vnímali rozdíl mezi zimní a letní stravou velmi zřetelně.
Zatímco zimní strava bývala jednotvárná a postrádala větší množství vitamínů a dalších důležitých látek, v létě lidé doplňovali vitamíny a stopové prvky z čerstvé zeleniny a ovoce.
Když příroda nestačí
Přestože i zdravý člověk občas pociťuje „jarní únavu“, obvykle mu stačí doplnit všechny důležité látky pestrou a čerstvou letní stravou. Jsou však bohužel situace, kdy tradiční strava musí ustoupit moderní medicíně. U lidí nemocných, seniorů nebo lidí po náročném operačním zákroku je potřeba dodat tělu ještě více potřebných živin, než obsahuje čerstvá letní strava. V současné době je možné vybírat z širokého sortimentu přípravků tekuté výživy, kdy nemocný nebo oslabený člověk dostane přesně ty látky, které jeho organismus nejvíce potřebuje. Nejčastěji jsou to tyto:
- Energie – u některých onemocnění, například při onemocněních trávicího systému nebo po cévní mozkové příhodě, není možné dodat organismu dostatek energie běžnou stravou. V tomto případě jsou nenahraditelné vysokoenergetické přípravky tekuté výživy, nutridrinky.
- Bílkoviny – jsou důležité pro regeneraci poškozených tkání a jejich udržování. Zvláště při rekonvalescenci po dlouhé nemoci, po operacích nebo u seniorů potřeba bílkovin stoupá.
- Vláknina – je nezbytná pro správnou činnost střev a chrání nás před zažívacími potížemi i před zhoubným onemocněním střev. Dostatečný podíl vlákniny ve stravě podporuje vyprazdňování a čistí střeva od škodlivých nebo potenciálně karcinogenních látek.
- Vitamíny a stopové prvky – jsou často obsažené v čerstvém ovoci a zelenině, které přes zimu jíme méně. V přípravcích tekuté výživy jsou obsaženy všechny potřebné vitamíny a stopové prvky v optimálním množství.
(vek)