Ryby pro nemocná játra
Jaterní dieta je doporučována pacientům s různými typy jaterních onemocnění. Upravený způsob stravování má pomoci ke zdraví nejen jater, ale celého zažívacího traktu.
Nepodceňujte způsob přípravy jídel
Obecně je doporučováno tepelně upravovat jídla varem ve vodě či v páře. Vhodné je také pečení v troubě. Vyhnout byste se měli smažení, fritování či grilování na otevřeném ohni. Omezení smažených jídel prospěje nejen vašim játrům, ale také srdci a cévám.
Není ryba jako ryba
Ryby by měly tvořit pravidelnou součást našeho jídelníčku. Je doporučováno konzumovat ryby alespoň dvakrát týdně. Upřednostňujeme opět způsob přípravy vařením či pečením. Zcela nevhodné jsou grilované či uzené ryby. Vyvarujte se i konzumace konzervovaných ryb a sushi. Lidé s nemocnými játry by měli volit ryby nízkotučné, například tresku, pstruha či mořského okouna. Pro svůj vysoký obsah tuku jsou naopak nepříliš vhodné losos, tuňák nebo mečoun.
Méně tuku, více zdraví
Jaterní dieta se snížením přijímaných tuků má efekt nejen na očištění jater a celého těla. Dalším vítaným účinkem bývá také snížení váhy. Nízkotučné rybí maso je součástí jaterní diety, záleží ovšem také na způsobu přípravy. Pacientům s jaterními chorobami lze vřele doporučit pečenou tresku či pstruha. Naopak například uzený losos je jídlem zcela nevhodným.
(tek)
Zdroj: www.healthy-dietpedia.com