Při hemofilii nepodceňujte stravování!
Tato nemoc je sice nevyléčitelná, ovšem díky správné terapii a dalším podpůrným metodám se dá udržet pod kontrolou.
Podpořte léčbu
Hemofilie je dědičná choroba, kdy je v krvi nedostatek srážlivého faktoru. Lidé s hemofilií jsou tak náchylnější ke krvácení, ať už způsobenému při úrazu, či vzniklému samovolně. Nemoc je navždy, ale velmi účinně se dá léčit dodáváním chybějících srážlivých faktorů do těla. Každý člověk s touto chorobou by si měl také hlídat, co jí, a nedopustit, aby tělu něco chybělo.
Vitamín K
Dokáže zmírnit projevy hemofilie, protože pomáhá při srážlivosti krve, a to dvěma způsoby:
- zvyšuje tvorbu protrombinu, což je další látka v krvi podílející se na tvorbě krevní sraženiny, tedy na zastavení krvácení;
- podílí se na tvorbě glykogenu, který zlepšuje funkci jater, kde jsou některé srážlivé faktory tvořeny.
Potraviny bohaté na vitamín K:
- špenát, brokolice, zelí, kapusta, hlávkový salát, petržel
- hovězí a vepřová játra
- oves, celozrnné výrobky
- čočka, fazole, hrách
- sójové boby, tofu
- avokádo, kiwi, banán, švestky
Vitamín C
Je známý především svým vlivem na imunitu člověka v boji proti nachlazení a dalším nemocem. Již méně je známá jeho důležitost v hojení ran.
- Podílí se na tvorbě kolagenu, což je hlavní součást kůže – při správné tvorbě této látky je pokožka pevnější a méně náchylná k poranění.
- Při nedostatku vitamínu C vznikají rozsáhlejší modřiny.
Potraviny bohaté na vitamín C:
- ovoce: kiwi, černý rybíz, citrusy, jahody, ananas, borůvky, maliny, meloun
- zelenina: špenát, brokolice, celer, papriky, květák, zelí, rajčata, brambory
- bazalka, oregano, chilli papričky
- česnek, cibule
Vápník
Tělo dospělého muže obsahuje až 1,2 kilogramu vápníku. Je to prvek důležitý z několika hledisek:
- vápník je nezbytný pro správnou přestavbu a stabilitu kostí – to je u hemofiliků stěžejní, protože každá zlomenina poškodí i tkáně okolo a v nich může docházet k rozsáhlému krvácení;
- podílí se i na vlastním procesu srážení krve.
Potraviny bohaté na vápník:
- mléko, tvaroh, jogurty, sýry a další mléčné výrobky
- sójové boby, tofu
- brokolice, kapusta, květák, špenát
- mořské ryby – tuňák, losos, sardinky
- mandle, ořechy
- mák
- fíky
Odlehčete svým kloubům
Čím více jsou klouby zatěžovány, tím častěji dochází k úrazu. Proto je pro hemofilika velmi důležité hlídat si svoji hmotnost, aby své klouby nezatěžoval a nezvyšoval tak riziko krvácivých epizod. Další informace k tomuto tématu si můžete přečíst zde: http://www.hemoacademy.cz/novinky/mate-hemofilii-redukujte-nadbytecna-kila-521.
Stravování se velmi výrazně odráží na zdravotním stavu každého člověka. Zaměřte se proto na to, aby jídlo bylo pro vaše tělo spíše lékem než jedem.
(vesa)
Zdroj: www.livestrong.com