Potvrzeno! Cukrovka zvyšuje riziko vzniku zeleného zákalu
Zrak je náš nejcennější smysl. Nejčastější příčinou slepoty na světě je glaukom neboli zelený zákal. Poškození sítnice zvané retinopatie stojí v těsném závěsu za ním. Lidé s cukrovkou jsou ohroženi oběma chorobami. Vědci nyní potvrdili, že diabetes opravdu podporuje vznik glaukomu.
Glaukom neboli zelený zákal je způsoben nadbytkem nitrooční tekutiny, která tlačí na nerv v zadní části oka. Oko totiž produkuje malé množství tekutiny, která proudí kolem oční čočky do přední komory a oko opouští skrze oční cévy. Obvykle glaukom vzniká, když je její odtok blokován a tekutina je následně zadržována v oku. Její nadbytek pak způsobí nárůst tlaku v oku a útlak nervu v jeho zadní části.
Může za to cukrovka
Glaukom se objevuje u lidí s diabetem i bez něho. Jedinci s diabetickou retinopatií, což je odborný název pro poškození sítnice, mají zvýšené riziko vzniku zeleného zákalu. Tato situace může nastat, pokud poničení krevních cév, které vzniká v důsledku retinopatie, blokuje přirozený odtok nitrooční tekutiny z oka. Glaukom v počátečním stadiu nevykazuje nápadné příznaky, takže lidé si nejsou vědomi, že se s jejich zrakem něco děje. Proto by měl každému diabetikovi provádět jeho oční lékař měření nitroočního tlaku alespoň jedenkrát za rok.
Zneklidňující zjištění
Přítomnost cukrovky 2. typu a vysoký krevní tlak mohou výrazně zvýšit riziko rozvoje glaukomu. Tvrdí to nová studie vědců z University of Michigan v Severní Americe. Pro účely tohoto výzkumu analyzovala skupina odborníků data získaná z ordinací očních lékařů v letech 2001 až 2007. Týkala se více než 2 milionů dospělých pacientů s diabetem 2. typu. Výsledky ukázaly následující:
- Diagnóza diabetes mellitus 2. typu zvyšuje riziko glaukomu o 35 %.
- U lidí s hypertenzí je nebezpečí vzniku zeleného zákalu o 17 % vyšší, tedy asi poloviční oproti diabetikům.
- Pokud ovšem člověk trpí cukrovkou i vysokým tlakem současně, zvyšuje se možnost nástupu glaukomu až o 48 %.
Vztah existuje
Vědecký tým z univerzity v brazilském Sao Paulu se zase snažil vyhodnotit vztah mezi hladinou glukózy a hodnotou nitroočního tlaku u dvou skupin pacientů. Jedni trpěli cukrovkou, druzí byli zdraví. Studie potvrdila, že hladina glukózy v krvi souvisí s hodnotou nitroočního tlaku, a to zejména u pacientů s diabetem. Nitrooční tlak totiž významně stoupá u diabetiků, a to obzvláště po jídle, kdy se zvyšuje rovněž hladina glukózy v krvi.
(hah)
Zdroje:
www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/glaucoma.html
www.hindawi.com/journals/joph/2015/832058/
www.endocrineweb.com/news/type-2-diabetes/6884-type-2-diabetes-shown-increase-glaucoma-risk