Když má zahradník alergii na rajčata…
Alergie vznikající na základě určité látky, se kterou člověk přichází často do styku, nejsou nic výjimečného. To platí třeba i u pracovníků ve skleníku.
Rajská jablíčka patří botanicky do čeledi lilkovitých (Solanaceae). Jsou dobře známým vyvolavatelem potravinové alergie. Existují ale zatím pouze dva literární údaje o inhalační alergii na jejich pyl. Belgičtí lékaři uvádějí ve své práci případ třiatřicetiletého muže, nekuřáka, který dosud neměl žádné alergické projevy. Čtyři roky byl zaměstnán ve skleníku pěstujícím rajčata a po této době se u něj objevily příznaky alergické rýmy a astmatu.
Bez alergie jen o víkendu
Nejprve měl příznaky jen ve všedních dnech, postupně ho však nepřecházely ani o víkendu. Za 3 hodiny po vstupu do skleníku pociťoval dušnost, tíži na hrudi, svědění a ucpání nosu, kýchání, svědění očí. Příznaky astmatu se objevovaly i v noci. Během 2 let se potíže horšily i přes podávání protialergických léků a léků na roztažení průdušek. Konzumace rajčat v syrové nebo tepelně zpracované podobě mu ale nevadila.
Při alergologickém vyšetření reagoval v kožních testech pozitivně a nejvíce na extrakt z květu rajčat. Reakce na listy byl negativní, test se šťávou čerstvého rajčete byl mírné pozitivní. Test s květem rajčete byl negativní u deseti pacientů s jiným typem inhalační alergie. Při testu inhalací extraktu z rajčatových květů pacient rovněž reagoval významným zúžením průdušek a v sekretu dýchacích cest bylo poté nalezeno i zvýšené množství alergických buněk.
Rajče jako viník
Vyšetření krve ukázalo pozitivní alergické protilátky jak proti alergenům rajčete, vyvolávajícím potravinové reakce, tak také proti alergenům rostlin ze stejné čeledi. Podrobnější imunologické testy potom odhalily reaktivitu s dosud neznámými alergeny extraktu květů a dřeně rajčat. U pacienta tak byla alergie na pyl rajčat potvrzena i imunologickými a provokačními testy.
Jedná se o ojedinělý případ, poukazující na možnost vyvinutí i vzácného typu alergie při časté pravidelné expozici vysokým koncentracím alergenu. Pacient ihned po vyšetření své zaměstnání změnil a po 6 měsících byl zcela v pořádku, bez příznaků, s normálními hodnotami při vyšetření funkce plic. Konzumaci rajčat toleroval nadále bez obtíží.
(van)
Zdroj: Vandenplas, O. a spol., J Allerg, Clin Immunol, 2008, 122, 1229–1230.