#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Exotické potraviny mohou vyvolávat u Evropanů alergie

Bez alergie 15.9.2008

Nové potraviny, v Evropě zatím nepříliš známé, jsou uváděny na trh pro své výživové hodnoty ke zpestření nabídky. Riziko možné alergické reakce na ně ale předem není známo.

Mytí ovoce
Mytí ovoce

Nové potraviny, v Evropě zatím nepříliš známé, jsou uváděny na trh pro své výživové hodnoty ke zpestření nabídky. Riziko možné alergická reakce na ně ale předem není známo. Příkladem za všechny je kiwi, které bylo v Evropě rozšířeno v sedmdesátých letech a od té doby se stalo jedním z nejznámějších potravinových alergenů ve střední Evropě postihující zejména lidi alergické na břízovité a latex.

Nová potravina, nový alergen?

Protože v Evropské unii (EU) není konzumace zcela nových potravin na denním pořádku, podléhá jejich uvedení na trh přísným pravidlům podle nařízení 358/97 Evropského Parlamentu a Rady pro nové potraviny a potravinové doplňky. Stanovení alergenicity je nedílnou součástí hodnocení nové potraviny.

Ochrana zdraví a životního prostředí

Hlavním cílem těchto opatření je minimalizovat riziko zdravotního poškození a poškození životního prostředí geneticky modifikovanými potravinami, potravinami se změněnou fyzikálně-chemickou strukturou a novými potravinami, které nejsou pro danou oblast "domácí".

Čínský vodní špenát jako hlavní podezřelý

Přesná pravidla pro zkoumání alergenicity, která jsou dána pro geneticky modifikované potraviny a pro ostatní nově na trh uváděné exotické potraviny, neexistují. Cílem studie německých lékařů bylo určit alergenicitu pro Evropu nových potravin – čínského vodního špenátu, egyptské fazole a etiopského rajčete. Postup byl stejný jako u geneticky modifikovaných potravin.

Nejprve byly podrobeny vyšetření extrakty uvedených potravin. Byl zkoumán obsah alergenů, rozšířených v celé živočišné říši, dále byla vyšetřována schopnost výtažků z těchto potravin vázat na sebe alergické protilátky z krve pacientů, a nakonec byla určena významnost případných pozitivních reakcí kožními testy a s dvojitě zaslepenými testy pomocí přímého podání podezřelého alergenu.

Při hodnocení, zda se jedná o alergii nebo nikoliv, má totiž rozhodující slovo reakce pacienta: zda po požití dané potraviny má nějaké obtíže nebo ne. Samotné protilátky v krvi bez klinické reakce totiž ještě neznamenají alergii.

Bylo prokázáno, že všechny tři zkoumané potraviny obsahují alergeny, které jsou rozšířené v celé rostlinné říši, a že někteří pacienti na tyto alergeny klinicky reagují. Z výsledku zatím nevyplynulo doporučení potraviny na trh neuvádět, protože chybí srovnání s potravinami jinými.

Studie měla sloužit k ověření správnosti postupu testování, který by v budoucnu sloužil k porovnávání jednotlivých potravin a vytipování těch s největším rizikem alergizace. Uvedený postup testování nových potravin se ukázal být účinný a lze ho v budoucnu použít.

(van)

Zdroj: Gubesh M, a spol. Allergy 2007;62:1243–1250.

Doporučujeme

Čtěte více

Eskalace biologické léčby – když na projevy nemoci předchozí biologikum už nestačí

Pokud u pacienta s roztroušenou sklerózou nezabírají léky první volby, mohou...

Eskymáci díky konzumaci ryb nevědí, co je infarkt myokardu

Rybí maso má řadu blahodárných účinků na lidský organismus. V naší zeměpisné...

Estrogeny jako ochrana před aterosklerózou?

Studie provedené na lidech i na primátech dokazují souvislost mezi ženskými...

Estrogeny zvyšují riziko rakoviny plic

Podle nových výzkumů se zdá, že dalším rizikovým faktorem pro rozvoj rakoviny...

Evergreen v léčbě křečových žil

Zdá se vám pracné navlékaní kompresivních punčoch či zdlouhavé nakládání bandáže...

Evokované potenciály

Evokované potenciály (EP) je elektrofyziologické lékařské vyšetření sledující...

Excelentní péče Sothys nabízí unikátní rituály s maximálním účinkem.

Atelier d'Esthétique je krásné místo uprostřed Královských Vinohrad. S naším...

Existuje léčba hypertrofické obstrukční kardiomyopatie, která netlumí jen příznaky onemocnění?

Léčba obstrukční hypertrofické kardiomyopatie (HCM) doposud spočívala především...

Exkuřáci jsou zdravější, bohatší i šťastnější

Poslední kapka potřebná k tomu, aby všichni lidé závislí na nikotinu začali...

Exkuřáci, vstupte do nového roku bez nadbytečných kilogramů

Podařilo se vám přestat kouřit a jste zvyklí do nového roku vstupovat s předsevzetím?...

Experimentování s cigaretou předurčuje pozdější chování

Člověk se na nikotinu nestane závislým po první cigaretě. I pouhá jedna vykouřená...

Experimentujete s drogami? Možná máte jejich oblibu v genech!

Závislým na návykových látkách se může stát prakticky kdokoliv. Jsou ale tací,...

Extáze – nejen droga lásky

Každá lidská bytost má tendence vyhledávat potěšení. Některé cesty mohou být...

Extrakt z hořkého melounu napadá rakovinné buňky v prsu

Rakovina prsu je strašákem pro mnoho žen. Možná se ale pacientkám blýská na...

Fabryho choroba – záludná diagnóza, kterou potvrdí jednoduché vyšetření krve

Povědomí o vzácném onemocnění s názvem Fabryho choroba je mezi laiky velmi malé....

Fakta a mýty o hluboké žilní trombóze

Hluboká žilní trombóza nehrozí sportujícím jedincům. Její rozvoj způsobuje hormonální...

Fakta a mýty o revmatoidní artritidě

Lidově řečeno revma je autoimunitní onemocnění, které vyvolává zánět kloubů....

Fakta o chřipce

Chřipková epidemie je stále se opakujícím tématem zimního období. Přestože se...

Fakta vs. mýty: Zánět středního ucha

Zánět středního ucha zůstává pro rodiče malých dětí velkým postrachem. Nikoli...

Familiární hypercholesterolémie – nechtěné rodinné dědictví

Cholesterol je pro tělo zásadní. Pokud je ho však příliš mnoho, způsobuje aterosklerózu...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#