Dieta v těhotenství: ochrana před alergií, nebo riziko jejího vzniku? Lékaři nemají jasno
Alergie na buráky je příčinou až třetiny závažných alergických reakcí, které se odehrají mimo nemocnici. Původní doporučení, aby se nastávající maminka těmto ořechům vyhnula, se ale ukazují být jako zavádějící. Vše je zkrátka zase jinak.
Během let 1990 a 1996 došlo ve Velké Británii k trojnásobnému nárůstu alergie na burské oříšky. Projevy se u 70–100 procent takto alergických dětí ukážou již při prvním kontaktu s touto potravinou.
Už první kontakt ukáže skutečnost
K rozvoji alergie je však nejprve nutná určitá doba senzibilizace, kdy se pacient setkává s alergenem a ještě na něj nereaguje. Alergická reaktivita se teprve vyvíjí. Stejně tak tomu musí být i při alergii na buráky. Je proto záhadou, kdy se vyvíjí u alergických dětí senzibilizace na tento typ oříšků, když reagují již při prvním známém kontaktu s nimi.
Rizikové buráky v těhotenství i během kojení?
Předpokládá se, že k senzibilizaci dítěte může dojít již během těhotenství, při kojení nebo po náhodné expozici během útlého dětství. Proto britský Výbor pro toxicitu chemikálií v potravinách, spotřebním zboží a životním prostředí v roce 1998 doporučil, aby matky dětí, které mají vyšší riziko rozvoje alergie, nekonzumovaly během těhotenství a kojení buráky a aby je jejich děti dostávaly až po 3. roce života. Tato opatření měla snížit riziko rozvoje alergie u těchto dětí.
Bezpečnostní opatření selhávají
V poslední době se ale účinnost takových opatření začala zpochybňovat. Skupina britských odborníků proto přezkoumala všechny dosud provedené studie, které se týkají prevence alergie na buráky. Po kritickém zhodnocení se ukázalo, že u žádného z dosud navrhovaných opatření nebyla účinnost dostatečně prokázána.
Buráků, co hrdlo ráčí
Nová doporučení odborných alergologických společností Austrálie, Velké Británie a Spojených států se nyní proto změnila. Dieta matky v těhotenství a při kojení ani zavedení alergizujících potravin po 2.–4. roce života se již nyní nedoporučuje. Preventivní účinek těchto opatření totiž nebyl dostatečně prokázán a je možné, že jsou naopak škodlivá.
Ochranný štít
Podle některých zkušeností se ukázalo, že naopak časná expozice většímu množství buráků může navodit toleranci a být ochranou před rozvojem alergie. Takovou zkušenost mají v Izraeli, kde děti konzumují výrobky z buráků již od útlého dětství a ani matky v těhotenství dietu nedrží, a přitom je tam mnohem méně alergických reakcí na buráky než v Británii, kde se dosud podávání buráků dětem s rizikem alergie oddalovalo až do 3 let věku.
Před nabádáním ke zvýšené konzumaci výrobků obsahujících buráky jako prevenci alergie jsou však nutné ještě další studie, které by potvrdily, že toto opatření má ochranný vliv.
(van)
Zdroj: Thompson, R., Br. J. Nutrition, 2010, doi: 10.101711450999376X