Chcete mít zdravé srdce? Jezte hrozny!
Víno, zejména červené, má příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Méně známou skutečností ale je, že také samotné čerstvé hrozny prospívají srdci. Ve své studii to prokázali američtí vědci z Michiganské univerzity.
#IMG#
V roce 2009 začali lékaři z Michiganské univerzity uvažovat nad teorií, že pokud červené víno působí preventivně proti vzniku srdečních a cévních onemocnění, mohly by obdobně fungovat i samotné hrozny. Ty totiž stejně jako víno obsahují antioxidanty, které zabraňují oxidačnímu stresu, a chrání tak cévy před poškozením.
Hrozny v prášku
Ve své studii proto zkoumali vliv pravidelného užití hroznů na kardiovaskulární systém. Červené, zelené a černé hrozny umleli na prášek a ten pravidelně podávali skupině laboratorních potkanů. Druhá skupina pak dostávala stejnou stravu, ovšem bez přídavku hroznového prášku. Zajímavé bylo, že jako pokusná zvířata bylo vybráno plemeno, které má sklony k nadváze. Výsledky přesto byly velmi zajímavé.
Po třech měsících experimentu čekalo na vědce velké překvapení. Potkaní skupina s hroznovou stravou byla totiž oproti kontrolní skupině daleko zdravější. Snížil se u ní totiž nejen krevní tlak a zlepšily srdeční funkce, ale dokonce došlo i ke snížení obsahu tuků v krvi a zlepšení glukózové tolerance!
Dvojí ochrana těla
Lékaři toto zlepšení přičítají zejména vysokému obsahu antioxidantů v hroznech. Ty totiž působí preventivně proti účinkům oxidačního stresu, a nepřímo tak snižují i hladiny tuků v krvi. Navíc působí i protektivně proti vzniku intolerance na glukózu a tím i vzniku cukrovky. Hrozny tak chrání tělo hned dvakrát.
(kam)
Zdroj: www.medicalnewstoday.com