Alergici se nemusí obávat biovína
U některých lidí vyvolává konzumace alkoholických nápojů rýmu a otok nosní sliznice, ucpání nosu. Nejčastěji tyto příznaky vyvolává červené víno, přesněji substance, které jsou v něm obsaženy.
Z nepříznivého účinku jsou obviňovány zejména sulfity a histamin. Histamin je uvolňován z žírných buněk acetaldehydem, který vzniká během metabolizmu alkoholu. Z některých studií však vyplývá, že sulfity a histamin nejsou jedinými vyvolávajícími látkami, protože výsledky testování s víny o rozdílném obsahu těchto látek dopadaly stejně. V případech popsaných v poslední době se ukázalo, že ekologické víno, vyrobené bez umělých hnojiv, pesticidů, insekticidů a aditiv, vyvolává příznaků podstatně méně.
Lepší víno bez pesticidů
Švédští lékaři testovali u pacientů, kteří udávali nosní příznaky po konzumaci červeného vína, tři typy vína. Jedno bylo vyrobené ekologicky, další dvě běžným způsobem. Studie se zúčastnilo deset žen a čtyři muži s věkovým průměrem čtyřicet sedm let. Pacienti dostávali v intervalu minimálně jednoho týdne ke konzumaci vždy 2 cl testovaného vína. Dvě konvenčně vyrobená vína pocházela z Austrálie a Francie, ekologické víno bylo italské.
Nos jako v bavlnce
Před a za 15, 30, 45 a 60 minut po konzumaci udávali pacienti skóre nosních příznaků a byla jim měřena nosní průchodnost. Před konzumací byly příznaky všech pacientů minimální. Po konzumaci ekologického vína udávali pacienti významně mírnější příznaky nosní blokády než po konzumaci dalších dvou testovaných vín. Vysvětlení hledají autoři v nízkém obsahu kontaminujících přídatných látek typu hnojiv, pesticidů, insekticidů a aditiv.
Pokud tedy trpíte alergiemi a alkohol vám nedělá dobře, zkuste zapátrat po biovínu.
(van)
Zdroj: Anderson M. a spol., Acta Oto-Laryngologica, 2008, 1–5, I First article