Alergici, pozor na to, co jíte!
Být alergikem znamená dávat si neustále pozor a myslet trochu dopředu. Ve střehu by tito lidé měli být i při nákupu potravin. Některé totiž mohou spustit alergickou reakci projevující se mimo jiné svěděním v ústech, otokem rtů a jazyka či svěděním uší.
Skryté a nebezpečné
Pokud žijete s alergií, pak víte, že některým věcem a situacím se musíte vyhýbat. Nechodíte ven, když je tam moc prachu a pylu, nehladíte kočky či se snažíte nevdechovat cigaretový kouř. Ale ani eliminace toho všeho nemusí stačit – existují totiž skryté alergeny, které mohou citlivým lidem pěkně znepříjemnit život.
Orální alergický syndrom
Až třetina pacientů, kteří špatně reagují na pyl, trpí současně orálním alergickým syndromem. Ten se projevuje alergickou reakcí, ke které dojde okamžitě po požití určité potraviny. Pokud tedy sníte například jablko, může dojít k tzv. zkřížené reaktivitě, kdy nepříjemné důsledky pocítíte velmi rychle. Proto se naučte, jaké ovoce a zeleninu nesmíte jíst, jste-li alergičtí na:
- Ambrózii: zkříženou alergii mohou vyvolat banány, melouny, rajčata, cukety, slunečnicová semínka, heřmánkový a pampeliškový čaj i echinacea.
- Pyly: lidé citliví na pyly mohou reagovat na kiwi, jablka, hrušky, broskve, švestky, koriandr, fenykl, petržel, celer, mrkev, třešně, lískové ořechy a mandle.
- Trávy: máte-li v diagnóze tuto alergii, pak se vyvarujte broskví, celeru, rajčat, melounů a pomerančů.
- Latex: osoby nesnášející latex mohou reagovat na banány, avokádo, kiwi a papáju.
Jak zamezit vzniku zkřížené alergie?
Orální alergický syndrom se vyvíjí v průběhu času, a to v důsledku opakované expozice inhalačním pylům. Předcházejte mu, protože v některých případech může dojít k nebezpečnému anafylaktickému šoku, což je závažná reakce ohrožující život. Základním pravidlem je nejíst potraviny, které vyvolávají nežádoucí reakci. Někdy stačí některé z nich povařit, jindy pomůže, když ovoce jen oloupete (většina alergických spouštěčů je ve slupce) nebo zavaříte.
(aši)
Zdroj: www.webmd.com