Zmírněte potíže při Bechtěrevově chorobě: 5 zlatých pravidel
Skladba jídelníčku může u lidí s Bechtěrevovou chorobou významně ovlivnit, jak se v průběhu dne budou cítit. Rad ohledně správného stravování a dodržování zdravého životního stylu je nepřeberné množství. Vybíráme ty zásadní, které opravdu fungují.
- Jezte vyváženě. Tělo potřebuje řadu živin, které navíc musejí být ve správném poměru. Vyvarujte se proto diet, které z jídelníčku vylučují celé skupiny potravin nebo umožňují jíst jen několik vybraných jídel. Jezte hodně ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Naopak konzumujte omezené množství tuků, zejména nasycených (obsažených v živočišných produktech).
- Sledujte své stravovací návyky. Potraviny, které prospívají jednomu člověku s Bechtěrevovou chorobou, mohou u druhých příznaky zhoršit. Ideální je psát si několik týdnů deník o tom, co a kdy jíte. Zaznamenejte i nepříjemné pocity nebo obtěžující příznaky, které se po jídle objeví. Můžete tak dohledat nejen potraviny, které spouštějí obtíže, ale i ty, po nichž se cítíte dobře.
- Nepijte příliš alkoholu. Lidé s Bechtěrevovou chorobou mají vyšší riziko vzniku osteoporózy (řídnutí kostí). Nápoje obsahující alkohol oslabují kostru, zejména pokud si dáváte více než dva drinky denně. Alkohol navíc může reagovat s některými léky. Z těchto důvodů se raději poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem, zda je pro vás pití alkoholu bezpečné.
- Dbejte na dostatečný příjem vápníku a vitaminu D. Vápník a vitamin D posilují kosti a brání tak jejich zvýšené křehkosti. Mezi potraviny bohaté na vápník patří mléčné výrobky, kapusta a brokolice. Vitamin D je obsažen například v některých rybách – zejména tučných mořských. Také se tvoří v kůži při slunění.
- Udržujte si optimální tělesnou hmotnost. Mezi příjmem kalorií v potravě a nápojích a jejich výdejem by měla panovat rovnováha. Nadbytečná kila zatěžují kosti a klouby, čímž mohou vaše onemocnění zhoršovat. Na druhou stranu i podváha vede ke komplikacím, jako jsou únava, chudokrevnost nebo osteoporóza.
Shrnuto: Základem správného stravování při Bechtěrevově chorobě je konzumace vyvážené stravy s dostatečným přísunem všech živin. Zvláštní důraz se přitom klade na příjem vápníku a vitaminu D. Ty se podílejí na posílení kostí, což má u Bechtěrevovy choroby zásadní význam.
(ave)