Žloutenka typu A může být v jahodách i cibuli
Virová hepatitida A, tedy takzvaná nemoc špinavých rukou, je v posledních týdnech velmi diskutovaným tématem.
Podle kanadských vědců by měla kombinace dvou testovacích metod rychle identifikovat kontaminaci žloutenkou A v jahodách a v zelené cibuli.
Nemoc špinavých rukou může být v jídle
Žloutenka typu A, která je celosvětově rozšířená, se velice často dostává do lidského organismu prostřednictvím kontaminovaného jídla.
Rizikovými potravinami pro výskyt žloutenky A jsou zejména:
- plody moře
- ovoce
- zelenina
Ty mohou být nakaženy prostřednictvím vody nebo lidí, kteří s potravinami pracují. Detekce viru žloutenky A v jídle byla však již v předchozích letech těžká, hlavně kvůli jeho nízké koncentraci.
Nakažené jahody a cibule
Týmu kanadských lékařů se ale podařilo najít způsob, jak odhalit tento virus v zelené cibuli a jahodách. Zvolili pro to dva typy metod. Jednou z nich je tzv. metoda PCR, což je metoda pracující s genetickou informací viru. Zdá se být slibná pro svoji vysokou citlivost, rychlost a schopnost poskytnout číselné údaje. Druhou metodou je metoda tzv. imunomagnetické separace. A výsledek? Vědci s využitím těchto metod dokázali zachytit virus žloutenky A v jahodách i v zelené cibuli poměrně často.
Došli proto k závěrům, že kombinace těchto dvou metod by mohla být běžně používána k detekci viru žloutenky A v čerstvých potravinách a přírodních vzorcích.
(ena)
Zdroj: Appl Environ Microbiol. 2005 September; 71(9): 5624–5626.