Výživa v nemoci by se neměla podceňovat, problém pomůže řešit Nutridrink
Téma podvýživy je velmi závažným problémem týkajícím se celé planety. Jen v České republice špatná nebo nedostatečná výživa trápí až jednu třetinu nemocných. Přitom jí lze poměrně efektivně zabránit přípravkem tekuté výživy Nutridrink.
Málokoho napadne, že nedostatečná výživa by mohla mít bezprostřední vliv na náš národ v srdci Evropy, v civilizovaném světě. Přesto jde o skutečnost, nicméně často přehlíženou.
Mezi skupiny nejvíce ohrožené podvýživou patří lidé s chronickým onemocněním a také senioři. Až 40 procent pacientů v nemocnicích a 60 procent dlouhodobě nemocných v domácí péči trápí právě tento problém. Nemocniční strava má především pomáhat.
Při zmínce o nemocniční stravě si možná mnozí představí nevábně vyhlížející pokrm neurčité chuti. To samozřejmě příliš lákavé není. Je ale důležité zmínit, že lékař u každého pacienta rozhodne při jeho nástupu do nemocnice o stravě, často ve formě speciální diety, která má sloužit především jako podpůrný prostředek samotné léčby.
Výživa ruku v ruce s léčbou
Mohou se ale vyskytnout situace a životní etapy, ve kterých žádná strava nedokáže nemocnému dodat potřebné živiny. Náročné operace, onkologická léčba, onemocnění trávicího traktu - všichni tito pacienti trpí často nechutenstvím nebo jim příjem potravy znepříjemňují komplikace spojené s nemocí a léčbou.
Špatná nebo nedostatečná výživa v těchto situacích pak vede k vyššímu výskytu komplikací, k delšímu pobytu v nemocnici, celkově snižuje šance na uzdravení a zvyšuje i pravděpodobnost úmrtí pacienta. Správná výživa je pro pacienta proto jedním z nejdůležitějších předpokladů úspěšného zvládnutí jejich onemocnění.
Výživa jako lék
Problém podvýživy lze nicméně do značné míry pozitivně ovlivnit. Pacientům, u kterých podvýživa hrozí, může pomoci tekutá výživa, tzv. Nutridrink. Tyto přípravky mohou pomoci zlepšit výsledky léčby základního onemocnění a prokazatelně snižují riziko komplikací.
Mají vysokou energetickou hodnotu a různé složení, které umožňuje vybrat právě v dané situaci pro konkrétního pacienta to nejvhodnější řešení. Lékaři je proto s oblibou v náročných zdravotních situacích pacientům doporučují. Nutridrinkem lze běžnou stravu doplnit nebo ji i zcela nahradit.
Sipping – nová naděje ve výživě dlouhodobě nemocných i seniorů
Podvýživa se nemusí týkat pouze nemocných. I lidé ve vyšším věku se s tímto problémem často potýkají. Ve vyšším věku je strava totiž často jednostranná, omezená možnostmi seniorů vařit a jejich sníženou chutí k jídlu, kdy se dotyční doslova odbudou kouskem čehokoliv, co jim možná dodá pocit zasycení, ale rozhodně ne potřebné živiny a energii.
Řešením problémů s výživou nejen pro tyto nemocné v domácí péči jsou opět přípravky tekuté výživy Nutridrink, dostupné volně v lékárnách.