Šest přípravků pro zdraví vašeho srdce
Srdce neúnavně přečerpává životadárnou krev a žene ji do všech tepen lidského těla. Tím zajišťuje přísun kyslíku a živin pro celý organismus. I srdeční sval však podléhá zubu času. Postupné opotřebení důležitého orgánu můžeme zpomalit pravidelným pohybem, zdravým životním stylem a vhodnými složkami potravy.
1. Vláknina
Lékaři doporučují zařadit 25–30 g vlákniny do každodenního jídelníčku. Ta se přirozeně vyskytuje v ovoci, zelenině, obilí a luštěninách. Vlákninu tvoří těžce vstřebatelné polysacharidy neboli složené cukry, které zlepšují činnost trávicího systému. Pravidelný příjem vlákniny také omezuje vstřebávání cholesterolu ze střev. Díky tomu klesá hladina „zlého“ LDL-cholesterolu v krvi a naopak se zvyšuje hladina „hodného“ HDL-cholesterolu. LDL-cholesterol je zodpovědný za vznik kardiovaskulárních nemocí, jako jsou kornatění tepen, infarkt či cévní mozkové příhody.
2. Steroly a stanoly
Tyto přírodní látky nalézáme v obilí, ořeších, margarínech, jogurtech nebo pomerančovém džusu. Steroly a stanoly také snižují množství cholesterolu, které lidský organismus vstřebává z potravy. Výsledkem je snížení hladiny LDL-cholesterolu v krvi, což snižuje riziko vzniku chorob srdce a cév. Výživoví odborníci proto doporučují pravidelnou konzumaci malé hrsti nesolených ořechů.
3. Koenzym Q10
Koenzym Q10, známý též jako ubichinon či ubichinol, je klíčovou látkou k normální funkci lidských buněk. Malé množství koenzymu si tělo přirozeně vytváří samo. Jako doplněk potravy snižuje tlak krve a podporuje činnost srdce při jeho chronickém selhávání. Výzkumy ukázaly, že koenzym Q10 zlepšuje kvalitu života jedinců trpících chorobami srdce a cév.
4. Rybí tuk
Zásobní látka vodních živočichů obsahuje vysoký podíl omega3-nenasycených mastných kyselin. Pravidelnou konzumací ryb dochází ke snížení hladiny triglyceridů, tedy nezdravých tuků, v krvi až o 50 %. Triglyceridy jsou zodpovědné za kornatění tepen, ale také mohou způsobit obávaný zánět slinivky břišní. Podle zásad zdravé výživy bychom měli mít rybu nebo rybí výrobky na talíři alespoň dvakrát týdně.
5. Česnek
Aromatický česnek neslouží jenom k odhánění upírů a ochucování pokrmů. Je také důležitým pomocníkem v boji proti vysokému tlaku krve a kornatění tepen. Snižuje totiž hladinu cholesterolu v krvi a tím přispívá k pročištění cév lidského těla.
6. Zelený čaj
Účinky zeleného čaje na lidské zdraví jsou známy už po staletí. Jeho listy jsou totiž přímo napěchovány antioxidanty a dalšími důležitými látkami. Pravidelné popíjení kvalitního zeleného čaje mimo jiné dokáže snižovat hladinu LDL-cholesterolu a zvyšovat hladinu HDL-cholesterolu v krvi. Výzkumy navíc potvrzují, že zelený čaj příznivě ovlivňuje metabolické pochody celého organismu.
Zdroj: www.webmd.com