Možná se Vám už stalo, že jste po příjemném posezení s opékáním masa proleželi pár dní v posteli s trávicími problémy. Kromě těchto přechodných potíží přináší nesprávné grilování i riziko vzniku rakoviny. Díky našim radám však veškerá nebezpečí snížíte na minimum.
Nutkání na zvracení, pocit plnosti, nafouklého břicha, plynatost a průjem. To vše jsou projevy nadměrné zátěže slinivky břišní a následné nedostatečné tvorby trávicích enzymů (amylázy na trávení cukrů, lipázy na trávení tuků a proteázy na bílkoviny). Špatně upečené maso může způsobit kromě běžných trávicích obtíží i pankreatický záchvat, často vyžadující hospitalizaci. Průzkum ukázal, že lidé, kteří pravidelně konzumují grilované, smažené nebo opečené maso, mají navíc vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny pankreatu, žaludku, plic a prsů. Úprava masa při vysoké teplotě totiž podporuje tvorbu rakovinotvorných látek (karcinogenů) – a ne v zanedbatelném množství. Je proto vhodné dbát na následující doporučení.
1. Udělejte marinádu
Nešetřete červenou paprikou, pikantní marinády snižují tvorbu karcinogenů. Pomůže také přidání tymiánu, šalvěje nebo česneku. Obzvlášť silný je rozmarýn.
2. Přidejte alkohol
Při budoucím barbecue nezapomeňte na pivo a víno. Hovězí maso marinujte na červeném víně, je plné antioxidantů, které brání vzniku karcinogenů. Vyzkoušejte i pivní marinádu, hodí se pro grilování ryb.
3. Nepečte při vysoké teplotě
Raději obdělávejte maso déle a při nižší teplotě, nejlépe pod 163 °C. Zajistěte ale minimální teplotu pro pečení. Můžete ji kontrolovat teploměrem – vnitřní teplota masa musí být alespoň 75 °C.
4. Předvařte pokrm
Jídlo, které plánujete grilovat, dejte na jednu až dvě minuty do mikrovlnné trouby a nastavte na střední výkon. Za 2 minuty v mikrovlnce se sníží obsah karcinogenů o 90 %. Nezapomeňte vylít šťávu, ta obsahuje nejvíc nebezpečných látek.
5. Grilujte zeleninu
Zelenina je skvělou, vydatnou a hlavně zdravou variantou grilování. Když si neumíte odepřít maso, zkuste spojení masa a zeleniny a připravte si třeba kebab.
6. Připravujte krátce
Nemá smysl marinovat přes noc. Nálev nepronikne hluboko do masa, takže chuť výrazně nezmění. Stačí pár hodin. Krátce před podáváním odstraňte z povrchu masa nadbytečnou šťávu, ta je největším zdrojem karcinogenů.
Zdroj: www.health.com