Rakovina ledvin – riziko sníží správná prevence
Říkáte si, že rakovina je jednoduše osud a nedá se s tím nic dělat? Pravda je, že jen stěží lze odhadnout, koho si vybere za oběť.
Rady obecné, ale zásadní
- Přestaňte kouřit. Kuřáci mají vyšší riziko rakoviny ledvin než nekuřáci. Tento bod není ten nejjednodušší, přesto je již řada odvykacích center, programů a nových léků, které pomohou. Stačí udělat jen ten první krok.
- Změňte jídelníček. Jezte více ovoce a zeleniny. Velké množství těchto produktů zajišťuje, že se do těla dostává dostatek vitamínů, vlákniny, ale hlavně antioxidantů. Ty brání tomu, aby se některá z buněk vašeho těla „zvrtla“ a začala se nekontrolovaně množit.
- Zhubněte. Respektive snažte se alespoň udržet si rozumnou váhu omezováním kalorií. Bylo zjištěno, že i obezita zvyšuje riziko rakoviny ledvin.
- Kontrolujte svůj krevní tlak. Pokud se léčíte s vysokým krevním tlakem, terapii nepodceňujte. Tento problém má totiž veliký dopad na ledviny a také zvyšuje riziko jejich rakoviny. Stačí si jen představit, že za pět minut se ledvinami přečerpá celý váš krevní oběh.
- Vyhýbejte se toxinům z prostředí. Nezapomínejte zeleninu a ovoce důkladně mýt. Pokud jste toxinům vystaveni v práci, neustále používejte ochranné pracovní pomůcky.
Zdraví závisí na spoustě věcí
Rakovina je malér, za který si do určité míry možná můžeme sami – tím, co jíme a co jsme provedli s přírodou a vzduchem, který dýcháme. Na druhou stranu pravděpodobnost, že se této nemoci dočkáme, závisí možná ještě více na tom, jaké máme geny a jak moc odolný je náš organismus.
(dak)
Zdroj: www.mayoclinic.com