Proti nemocem od klíšťat pomohou ochránit antioxidanty
Ačkoliv se můžeme považovat za smolaře, protože v našem, středoevropském regionu řádí klíšťová encefalitida na rozdíl od jiných koutů Evropy s nebývalou intenzitou, ve skutečnosti bychom mohli dopadnout ještě hůř. Jednou z nemocí, kterou klíšťata mohou přenášet, je totiž horečka Skalistých hor.
Jak léčit nemoc ze Skalistých hor
Horečka Skalistých hor se vyskytuje výhradně na americkém kontinentě a například ve Spojených státech potenciálně ohrožuje každého, kdo se v průběhu léta vydává do přírody za nejrůznějšími outdoorovými aktivitami. Onemocnění způsobuje poněkud neobvyklý druh bakterií zvaný rickettsie a projevuje se především silnými chřipkovými příznaky a vyrážkou. Zvláště případy, které se nepodaří včas zjistit a zahájit příslušnou léčbu, nezřídka končí i smrtelně.
Američtí vědci, kterým toto onemocnění pochopitelně leží na srdci více než těm evropským, se snaží vymyslet co nejúčinnější způsoby, jak horečku Skalistých hor léčit, nebo jak dokonce zabránit jejímu propuknutí u nakaženého člověka. Jedním ze způsobů, který se ukázal jako slibný, je léčba a prevence pomocí antioxidantů.
Antioxidanty proti bakteriím
Vědci na léčebný potenciál antioxidantů přišli při své práci vlastně náhodou. Když se zajímali o to, jaké škody páchají rickettsie na buňkách tvořících výstelku cév, všimli si, že vinou těchto bakterií vzniká v buňkách velké množství volných kyslíkových radikálů. Škodlivé radikály poškozují stěnu cév, způsobují zánět a podílí se i na vzniku aterosklerózy.
Slibné účinky kyseliny alfa-lipoové
Antioxidanty, které dokážou neutralizovat volné kyslíkové radikály a působí proti jejich škodlivému vlivu na buňky a tkáně, by mohly působit také jako léčebný prostředek v případě rickettsiové infekce. Pro léčbu horečky Skalistých hor však odborníci nepoužili notoricky známé antioxidanty vitamíny C a E, ale kyselinu alfa-lipoovou. Ukázalo se, že tato mastná kyselina se silnými antioxidačními účinky skutečně dokáže stimulovat buňky k obraně proti bakteriální infekci.
Bádání vědců bude mít určitě další pokračování, příznivý účinek kyseliny alfa-lipoové je však zřejmý již nyní. Tato mastná kyselina se nachází především v játrech, špenátu, brokolici a kvasnicích, ale je možné ji koupit také jako potravinový doplněk v lékárnách.
(vek)
Zdroj:
www.medicalnewstoday.com