Kde byste ji nečekali aneb Méně známé zdroje vlákniny
Potraviny, které mají vysoký podíl vlákniny, bývají bohaté i na jiné látky. Obsahují například zdravé tuky. Ty pomáhají předcházet onemocněním srdce i cév a snižují množství cholesterolu v krvi. I proto se vyplatí produkty se spoustou vlákniny cíleně vyhledávat.
Vláknina je nesmírně důležitá složka stravy nacházející se v ovoci, zelenině apod. Přesto většina lidí nedosahuje jejích doporučených denních dávek (ženy 25 g, muži 35–40 g). Vláknina snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Při jejím nedostatku zažívací systém trpí. V krvi roste množství cholesterolu, což má za následek nemoci srdce a cév. Vzniknout může i zánětlivé onemocnění, jako je ateroskleróza (choroba cév, při které se do jejich stěn ukládá cholesterol). Jaké potraviny jsou na vlákninu bohaté?
Ovoce běžné i exotické
- Avokádo. Obsahuje řadu vitaminů (C, E, B6, K) a vlákninu, jejíž podíl se liší dle typu avokáda. Navíc je tento plod plný zdravých tuků, které pomáhají snižovat cholesterol a brání tak onemocnění srdce.
- Nashi – „asijská hruška“. Ovoce bohaté na vitaminy C, K a omega-6 mastné kyseliny, které podporují správnou činnost buněk.
- Bobule. Zejména borůvky obsahují omega-6 mastné kyseliny snižující cholesterol. Maliny zase svým složením udržují hladinu cukru v normě, což je důležité, protože jeho nadbytek se může ukládat ve formě tuku v buňkách.
- Kokos. V zemích, kde patří kokos k základním surovinám v kuchyni, je prokázaný nízký výskyt vysokého cholesterolu i onemocnění srdce.
- Fíky. Tyto plody jsou, kromě kvalitního zdroje vlákniny, účinné ve snižování krevního tlaku. Tím pomáhají v ochraně srdce a cév před poškozením.
Prospěšná zelenina
- Artyčoky. Jsou nízkokalorické, bohaté na vlákninu a vitaminy A, C, E, B a K.
- Okra. Jinak ibišek jedlý je nejen dobrým zdrojem vlákniny, ale i vápníku a vitaminů.
- Tykev. Vláknina v ní obsažená podporuje trávení a vstřebávání živin. Mimo to obsahuje vitaminy C, B1 a další.
- Růžičková kapusta. Je jedním z nejlepších zdrojů vlákniny. Díky svému složení má silné protizánětlivé účinky.
Na luštěniny zapomínáme
- Černé fazole. Mají vysoký podíl bílkovin, vlákniny, navíc i flavonoidů a antioxidantů – látek, které ochraňují buňky před působením volných radikálů. To jsou částice, které buňky poškozují a ničí. Antioxidanty omezují vznik některých typů rakoviny a zánětlivých onemocnění.
- Cizrna. Je bohatá na omega-6 a omega-3 mastné kyseliny. Jde o esenciální (tělo si je nedokáže samo vyrobit) mastné kyseliny snižující riziko vzniku onemocnění srdce a cév, zánětlivých onemocnění apod.
- Bílé fazole. Rovněž obsahují antioxidanty nezbytné v boji proti volným radikálům.
- Hrách. Kromě vitaminu B1, bílkovin a manganu jsou v hrachu i esenciální mastné kyseliny.
Ořechy, zrna, jadérka
- Oříšky. Mandle a vlašské ořechy jsou známé pro vysoký obsah esenciálních mastných kyselin. Mandle mají v porovnání s vlašskými ořechy méně kalorií. Díky svému složení příznivě působí na srdce i cévy.
- Lněná semínka. Jejich konzumace mimo jiné snižuje cholesterol v krvi a pomáhá mírnit příznaky menopauzy.
- Chia semínka. Svým složením (omega-3 a 6 mastné kyseliny) umí udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a předcházet jeho ukládání do stěn cév (tzv. ateroskleróza).
- Quinoa. Obsahuje značné množství vitaminu B6, železa a hořčíku. Právě hořčík má zásadní vliv na správnou činnost srdce a cév, ochraňuje je před poškozením, upravuje krevní tlak apod.
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomáhají v obraně proti rakovině, srdečním onemocněním, nemocem střeva a obezitě. Kromě vlákniny obsahují řadu dalších potřebných látek, tedy vitaminy, bílkoviny, minerály atd. Zařaďte tyto potraviny do svého jídelníčku – podpoříte správnou funkci všech buněk a budete se cítit lépe.
(ave)
Zdroj:
https://draxe.com