I čokoláda pro diabetiky může ukrývat alergeny
Oteklý jazyk a zhoršené dýchání – reakce, která je noční můrou všech alergiků citlivých na určité potraviny. Případ 93leté ženy ukazuje, že bez rizika nejsou ani dia sladkosti.
Alergické otoky mohou být způsobeny potravinovou alergií na celou řadu potravin. Mezi nejběžnější patří arašídy, mořské plody, mléko, vejce a ořechy. Otoky ale mohou způsobovat i léky, jako penicilin, nebo se můžou objevit po bodnutí hmyzem. Nebezpečné jsou zejména v oblasti dutiny ústní, očí a krku, kde mohou vyvolat pocit až záchvat dušnosti. Stále častěji se vyskytují u starších lidí. Z kategorie pacientů nad šedesát let je téměř jedna třetina alergická alespoň na jednu potravinu nebo její složku.
Mlsání není bez rizik
Alergickou reakci mohou vyvolat i některé speciální potraviny, například diabetická čokoláda. Mohou za to složky v ní obsažené, jako je slad inulin, acesulfam nebo palmový olej. O tom by mohla vyprávět i 93letá Kanaďanka. Ta se léčila jak s vysokým krevním tlakem, tak s cukrovkou druhého typu a sníženou funkcí štítné žlázy. Po snědení kousku diabetické čokolády se u ní objevilo brnění na jazyku, které se po několika hodinách vyvinulo až v otok.
Měsíc bez mluvení
Po převezení do nemocnice se k prvotním příznakům přidala ještě kopřivka. Po třech dnech se její zdravotní stav zhoršil natolik, že jí lékaři museli udělat tzv. intubaci. Její potíže ustoupily až po čtyřech dnech, aby se za týden opět vrátily. Pro otok jazyka nemohla ani dobře komunikovat s ošetřujícím personálem. Tyto obtíže střídavě trvaly celý měsíc, teprve pak otok definitivně ustoupil, pacientka mohla opět normálně mluvit a její stav se stabilizoval natolik, že mohla být z nemocnice propuštěna. A co bylo na vině? Ukázalo se, že léky, které žena dlouhodobě užívala. Ty totiž alergickou reakci ještě zhoršily. Běžně totiž pacienti s alergickými otoky stráví v nemocnici pouze několik dní.
Takováto alergická reakce může přejít až do život ohrožujícího stavu. Pomoci zachránit život může každý z nás, je ale třeba vědět, co v takové situaci dělat a jak vlastně alergickou reakci rozpoznat. Ta se totiž po požití určité potraviny může projevit různě: na kůži, reakcí zažívacího traktu nebo dýchacího ústrojí.
Jak poznat alergickou reakci na potraviny:
- Kožní reakce se objeví ve formě atopického ekzému, kopřivky nebo otoku.
- Potravinovou alergii mohou provázet potíže s dýcháním, otékající jazyk.
- Při reakci zažívacího ústrojí postižený zvrací, má průjem nebo bolesti břicha.
- Může se dostavit slabost a závratě.
- Při silné alergické reakci může upadnout do bezvědomí.
První pomoc:
- Zjistíme, zda je dotyčný alergik. Pokud ano, měl by mít u sebe léky určené k podání právě v takového situaci.
- Pokud se jeho stav zhoršuje, může jít o tzv. anafylaktický šok. V takovémto případě jej položíme do stabilizované polohy a podáme mu léky určené pro první pomoc při závažné alergické reakci (má-li je u sebe).
- Ihned zavoláme rychlou lékařskou pomoc.
- Kontrolujeme dýchání a puls, při zástavě srdce zahájíme resuscitaci.
(kam)
Zdroj: ageing.oxfordjournals.org